ȘtiriTech&IT

O actualizare Windows 10 recent distribuită împiedică actualizarea și dezinstalarea aplicațiilor. Microsoft confirmă noul bug

Utilizatorii de Windows 10 care au lăsat serviciul Windows Update să-și facă treaba, aducând cele mai noi remedii de securitate și „alte patch-uri” au acum parte surprize neanticipate, cum ar fi reclame full-screen informând că se apropie de finalul duratei de viață a sistemului de operare cu care s-au obișnuit. Dar nu se oprește aici, avem și noi bug-uri pe care Microsoft le-a confirmat deja pe site-ul Windows Health Dashboard, însă fără a oferi și soluții concrete.

Potrivit Microsoft, problema se ascunde în pachetul WinAppSDK 1.6.2, care a fost publicat pe 12 noiembrie 2024. Drept consecință pentru instalarea acestuia, atunci când utilizatorii încearcă să actualizeze componentele unei aplicații care se bazează pe WinAppSDK, Microsoft Store returnează un mesaj de eroare.

Administratorii IT care gestionează aplicațiile pregătite cu acest software de instalare primesc din partea Microsoft o informare care nu e de fapt un remediu:

Dacă sunteți un administrator IT care încearcă să gestioneze aplicații împachetate prin PowerShell folosind comanda „Get-AppxPackage”, este posibil să observați eroarea „Implementarea eșuată cu HRESULT: 0x80073CFA”, „Vă rugăm să contactați furnizorul dvs. de software. (Excepție de la HRESULT: 0x80073CFA’) în PowerShell.

Altfel spus, furnizorii aplicațiilor respective ar trebui să vină cu remediul, PC-urile afectate rămânând într-o situație de incertitudine în ce privește depanarea/dezinstalarea aplicațiilor.

Dar acest bug afectează tot felul de aplicații, printre care Microsoft Teams și alte aplicații de bază pentru utilizatorii Windows, care acum nu mai pot fi actualizate sau măcar dezinstalate pe Windows 10, din pricina erorii WinAppSDK.

Microsoft spune că lucrează la remedierea problemei printr-o actualizare Windows sau alte metode, iar un patch ar trebui să fie disponibil în câteva zile. Între timp, administratorii IT pot consulta GitHub pentru instrucțiuni PowerShell vizând remedierea manuală a PC-urilor afectate.

Desigur, Windows 11 este imun la această problemă, semn că Microsoft a distribuit utilizatorilor de Windows 10 un software care nu a fost testat cu această versiune de OS. Potrivit Microsoft, este afectat doar Windows 10 versiunea 22H2, astfel că utilizatorii cu versiuni mai noi de Windows nu ar trebui să aibă probleme cu actualizarea sau dezinstalarea aplicațiilor. De asemenea, aplicațiile Win32 (software pe 32 biți) nu sunt afectate atât pe Windows 10, cât și pe Windows 11, respectiva versiune WinAppSDK fiind dezvoltată pentru un sistem de operare pentru care nu exista versiune pe 32 de biți.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Back to top button