Actorii se pregătesc de grevă, jocurile rămân fără voci

Un element foarte discutat în ultima vreme prin industria jocurilor video este componenta vocală. Pe de o parte, am avut incidente în care actori, ce au interpretat același personaj pentru mai bine de un deceniu, au fost abandonați în favoarea unor nume mai mari de la Hollywood, cum a pățit David Hayter în Metal Gear Solid 5. Singura voce pe care o avea vreodată Solid Snake a fost înlăturată, fără motiv, fără sens, lăsând fanii nedumeriți și un actor ce a contribuit foarte mult la identitatea seriei cu buza umflată.
Stephen Russell, vocea lui Garrett din seria Thief, a fost complet ignorat pentru revenirea seriei, deși era o continuare a poveștii, nu o reimaginare. Era să pățească același lucru și David Bateson, dacă fanii nu se revoltau și obligau Square-Enix să păstreze actorul pentru Hitman Absolution.
Cealaltă problemă este mai delicată. A fost adusă în discuție încă de pe vremea când Michael Hollick, actorul care l-a jucat pe Niko Bellic în GTA 4, s-a plâns că nu era compensat suficient pentru munca sa. Mai exact, că atunci când apare o reclamă pentru GTA 4, dacă ar fi fost vorba despre orice altceva în afară de un joc, el ar fi fost plătit pentru prezența muncii sale în acea reclamă, nu doar pentru înregistrarea inițială făcută pentru jocul în sine.
Contractele pe care le au actorii, cu marile studiouri și cu publisher-ii din industrie, nu includ loc pentru astfel de onorarii. Practic, nu includ mai nimic, deoarece nu a fost stabilit un consens între sindicatul SAG-AFTRA, din care fac parte mulți actori, și industria jocurilor. Unul era în dezvoltare, dar includea câteva propuneri ce erau foarte dezavantajoase pentru actori.
Pentru a forța stabilirea unui contract mai bun – unul care să conțină prime pentru muncă stresantă (unii actori fiind aduși cu adevărat până la lacrimi de urlatul la care sunt supuși în studioul de înregistrare), cascadorii (efectuate când se face performance capture complet), și în general o putere mai mare de negociere – se votează în acest moment intrarea în grevă.
Sindicatul a organizat un vot, care se va încheia pe 5 octombrie. În cazul în care 75% sau mai mult din membrii săi sunt de acord, atunci toți actorii sindicatului vor intra în grevă, și vor încuraja alți actori să le urmeze exemplul. Suporterii acestei inițiative folosesc în acest moment tag-urile #IAmOnBoard2015 și #PerformanceMatters pentru a propaga mesajul, și pentru a căpăta sprijinul publicului.
Dacă votul are succes, și se intră în grevă, repercursiunile vor fi masive.
Nu știu dacă v-ați dat seama, dar industria jocurilor nu este un loc grozav în care să lucrezi. Este plină de povești de groază, de la cum Electronic Arts își trata angajații, la cum Konami își transformă programatorii în spălători de podele. În general, industria este înrădăcinată într-o cultură de muncă până la epuizare, de „crunch”, dezvoltatorii petrecând luni, chiar ani, lucrând 100 de ore pe săptămână.
Cu precedentul acestei greve, se deschide poarta pentru stabilirea de standarde și contracte mai favorabile pentru toți cei care lucrează în industria jocurilor. Desigur, asta dacă se va forma în cele din urmă vreun sindicat, această industrie fiind una din puținele în care nu există așa ceva.
Alternativ, am putea vede o creștere însemnată a vocilor generate digital în jocuri începând cu luna viitoare.
Unacomn
Discutia este una mult mai ampla si mult mai delicata decat si-ar imagina publicul, munca unui actor vocal putand sa fie comparata cu o ceapa, avand straturi si dedesubturi pe care publicul nu prea le percepe. Sunt momente in care un actor vocal trebuie sa interpreteze vocea unui personaj principal, iar pentru ca studioul sa mai scape de niste cheltuieli il insarcineaza cu vocalizarea a mai multor personaje, uneori numarul acestora ajungand si la 80.
Cum a spus si colegul meu mai sus, publisherii vad doar semnul dolarului, statisticile, nu si munca depusa de acesti oameni, care de multe ori este la granita cu munca silnica, acestia fiind nevoiti sa stea cu orele intr-o camera fara ventilatie, izolata fonic, in care trebuie sa recite replica dupa replica. Iar daca va ganditi de ce nu au bani „aia de la EA sau Activision” bani sa puna o aierisire intr-o camera izolata fonic, atunci integrarea ei ar sfideaza scopul unei camere izolate fonic.
Ca un mic insert trivia, o sa fac referinta la actorul vocal care l-a interpretat pe Goku in varianta americana a popularului shonen anime, Sean Schemmel care a dezvaluit ca a lesinat in timpul inregistrarilor pentru Dragon Ball GT, clipul de mai jos fiind extrem de explicativ cand vine vorba de cat de mult abuz indura corzile vocale ale unui astfel de individ.
Mark Hammil, un alt mosntru sacru, atat pentru fanii Star Wars, dar si pentru fanii Batman The Animated Series, s-ar zvoni ca ar fi plecat din industrie tocmai pentru ca tratamentul si remunerarea nu erau satisfacatoare. Si alaturi de el sunt mult mai multi actori care s-au alaturat acestei miscari, Tara Strong, care a interpretat-o pe Bubbles din Power Puff Girls, David Hayter, vocea lui Snake si multi multi altii sustinad aceasta miscare.
Este un teren minat pe care studiourile si publisherii sperau sa nu il atinga, dar se pare ca fitilul a fost deja aprins, iar rezultatul o sa fie in mod cert o greva, care va afecta si se va resimtii in intreaga industrie. De ce?
Ei bine, cu toate ca este la mintea cocosului, lipsa de actori vocali va duce la sistarea sau rezilierea unor contracte, numele amintite mai sus, cu toate ca sunt sonore, sunt doar cateva dintre cele care participa la realizarea unui personaj, iar daca actorii vocali intra in greva, asta va duce indiferent de situatie la amanari ale unor jocuri, daca nu chiar si sistari a ciclului de productie pentru altele. Pentru ca un joc fara actori vocali buni, este ca sare in bucate. Nu ma credeti? Mai jos am un clip extrem de informativ cand vine vorba de cat de mult conteaza prestatia unui actor vocal bun. Iar aici nu discutam de Nolan North.
Daca imi permiteti o paralela, actorii la Hollywood, pe vremuri, cand studiourile precum Paramount, Universal sau WB reprezentau puterea abosluta in cinematografia americana, actorii erau legati de un studio prin contracte, atat ei, cat si regizorii, iar dupa o mini revolutie acestia au fost transformati in liber profesionisti si scutiti de contracte, cu toate ca aceasta practica este inca activa, dar intr-o alta forma.
Actorii vocali trebuie sa lupte pentru drepturile lor, indiferent ca vine vorba de unul prost sau unul extrem de bun, pentru ca orice om, care sta uneori si zece ore pentru a livra o prestatie care sa iti mangaie urechile si sa nu semene cu schelalaiturile unui caine pe moarte sau unei pisici uitate intr-o cutie. Acesti oameni trebuiesc respectati, stimati, aplaudati, nu pusi sa isi distruga sanatate de multe ori, atunci cand uneori nu primesc credit pentru munca pe care o depun, si doar foarte rar sunt aclamati asa cum trebuie, la pannel-urile conventiilor, unde lumea le stie numele si ii aplauda cu entuziasm. Nu tratati ca niste salahori care mai, mai isi cer dreptul de la stapanul care si asa este extrem de temperamental si cu biciul in mana.
Poate avem nevoie de o revolutie, poate trebuie sa ii sustinem pe acesti oameni, poate asa cum ei ne incanta pe noi cu niste prestatii unice, poate si asa noi, gamerii si nu numai trebuie sa sustinem niste oameni cu adevarat valorosi, care de-a lungul anilor au dat viata personajelor indragite din jocurile preferate.
Este o rascurce importanta, un moment in care se pot lua niste decizii care vor influenta industria gaming-ului peste ani si ani, iar daca publisherii se indupleca, s-ar putea sa vedem niste oameni extrem de fericiti, care chiar simt ca munca lor este remunerata intr-un mod adecvat si nu se duc la munca cantand: „Am plecat la munca campului, eu iobag obosit”! Ce se va întâmpla peste două săptămâni, când se anunță rezultatul votului, poate fi un eveniment istoric.