2013 a fost un an in care mari companii au achizitionat alte mari companii. Probabil ati auzit cu totii ca Nokia se afla acum in curtea Microsoft. La prima vedere si teoretic, aceasta este o miscare buna. Microsoft se alege cu o firma ce produce terminale foarte bune si cu traditie, iar Nokia are de partea sa un gigant cu resurse nelimitate. Doar teoretic. Si in trecut au mai avut loc astfel de fuziuni si achizitii rasunatoare care insa, cel putin pana acum, nu au produs rezultatele asteptate. Asteptate… cel putin de catre utilizatori.
Ce se intampla cu Motorola? Compania care a inventat telefonul mobil si care ne-a facut sa ne indragostim de Razor? Cu doi ani in urma, Moto a fost preluata de Google si de atunci totul s-a schimbat. Ne gandim tot mai mult la acel moment, deoarece parca istoria se repeta, asa cum posesorii de telefoane Lumia se intreaba cum ii afecteaza pe ei, pe fiecare in parte, achizitia de catre Microsoft. Suportul va fi oare la fel? Vor sosi update-urile la timp? Noi credem ca da. Si mai credem ca dezvoltarea se va face mai rapid si mai eficient.
Cat despre diluarea brandului Nokia, situatia este inevitabila. Se speculeaza deja ca in viitor vom cumpara telefoane Microsoft Lumia. Dar Nokia va mai dainui o perioada. Se vorbeste despre un proiect secret numit Nokia Normandy, un telefon cu android al finlandezilor. Daca nu stiati, Nokia are obligativitatea de a folosi Windows Phone doar pana in 2016, si apoi am putea vedea si un device cu Android. Segmentul din Nokia ramas necumparat de Microsoft, unul important si care include brevetele, si stim foarte bine ce razboaie se poarta in instantele din toata lumea pe acest subiect, a fost tras de urechi de UE pentru ca risca sa devina… un troll de brevete. Adica o firma de procesomani care da in judecata pe toata lumea pentru ca ii fura tehnologia.
Pe masura ce ne gandim la aceste doua branduri care se contopsesc, sau la achizitia Motorola de catre Google despre care pomeneam, ne mai vine una in minte destul de negativa. HP si Palm. Atunci au disparut cateva smartphone-uri bune si o tableta promitatoare, plus un sistem de operare cu multitasking avansat pentru acele vremuri, WebOS. Sa speram ca Microsoft si Nokia au invatat ceva din aceste lectii iar cei de la Blackberry ar trebui si ei sa tina ochii deschisi pentru ca si pe ei ii paste o achizitie.
Pe masura ce lumea se micsoreaza, o data cu internetul devenit global si cu tehnologiile noi accesibile tot mai multora dintre noi, aceste lucruri care ii privesc aparent doar pe gigantii din industrie, se rasfrang direct si tot mai repede asupra utilizatorului final: eu, tu, prietenii si de fapt toti ceilalti. Incercam astfel sa raspundem la o intrebare pe care sigur fiecare dintre voi a pus-o in gand: ce ma intereseaza pe mine ce se intampla cu toate aceste companii? Cred ca am raspuns deja la aceasta intrebare. Sau poate, cu timpul, mai putin indepartat decat credeti, de exemplu 2014 care tocmai a inceput, vor aparea alternative neasteptate, inspirate din… Piesele de Lego.
Lego…foane…
Daca am imprumuta aceasta idee si am folosi-o pentru telefoanele mobile? Nu vorbim despre concepte SF sau iPhone-uri cu proiector, ci despre 3 proiecte tangibile puse in miscare de curand: telefoane modulare. Cu cativa ani in urma, compania Israeliana Modu a propus aceasta idee si… a falimentat. Dar brevetele lor au fost cumparate de catre… ghici cine? Google. Dar ce inseamna un telefon modular? Un terminal ale carui componente pot fi schimbate de catre utilizator cu unele noi, cam cum procedam pe batranul PC. Vrei o camera mai buna? Mai atasezi o lentila sau un modul. Vrei mai mult RAM sau stocare? Inca un modul.
Motorola a anuntat proiectul ARA in aceasta toamna, axat pe modularitate si aparut pe web imediat dupa ce un tanar designer olandez a oferit lumii viziunea sa numita PhoneBlocks. Modalitatile de a lipi componente de telefon sunt multiple, de la magneti la suruburi sau pur si simplu prin conectare in stil Lego. Cealalta varianta era cea propusa de Modu, care oferea un miez, adica un telefon foarte mic si un soi de mega-carcase, numite Jackets, care veneau cu componentele extra la alegere. Bineinteles ca un astfel de trend nu le putea scapa chinezilor de la Xiaomi, care lucreaza si ei la ceva asemanator, deci avem o presimtire ca in curand vom vedea comunitati de modderi pasionati.
Livrare cu drona
Si mai tare este ca probabil in curand cubuletele noastre Lego s-ar putea sa soseasca via… drona. Amazon a pornit la sfarsitul anului trecut un proiect care implica utilizarea de drone zburatoare pentru a livra pachetele clientilor direct acasa. Eventual pe fereastra. Totul este in faza de concept, dar au inceput sa apara imagini si clipuri cu drona, un elicopter cu cateva perechi de elice si pachetul fixat sub o suprafata metalica. Teoretic aceasta idee ar putea schimba intregul concept de curierat, desi daca judeci logic, acest tip de delivery are atat de multe probleme incat avantajele palesc total.
Oricum Amazon primeste o nota mare macar pentru indrazneala si nu sunt la prima idee de acest gen. Si cand stai si te uiti ce au realizat pana acum, mai ca-ti vine sa-i crezi.