MORE

Achiziția ARM e un eveniment trist pentru britanici, fericit pentru restul

Într-un interviu acordat BBC, fondatorul producătorului de tehnologie mobilă ARM Holdings și-a exprimat dezamăgirea în raport cu achiziția iminentă a societății din Cambridge către gigantul japonez Softbank.

Fondatorul ARM Holdings a declarat pentru BBC că vânzarea iminentă către Softbank – cea mai mare investiție a unei societăți private japoneze într-o companie externă – este „o zi tristă pentru tehnologie în Marea Britanie”.

Hermann Hauser a spus că a fost „foarte trist”, la aflarea știrilor achiziției de 32 miliarde de dolari americani, care a fost anunțata luni dimineață. Firma din Cambridge, specializata in design-uri sau producția de microcipuri utilizate în cele mai multe smartphone-uri, inclusiv cele produse de Apple și Samsung, a fost înființată în anul 1990, și angajează în prezent mai mult de 3.000 de oameni.

Dl. Hauser a numit ARM Holdings cea mai mare realizare a lui. Omul care a dezvoltat ARM Holdings din Acorn Computers în 1990 a declarat de asemenea ca firma de tehnologie a vândut 15 miliarde de microcipuri în 2015, mai mult decât a vândut rivalul american Intel în istoria sa. Conform acestuia:

ARM Holdings este o companie britanica care a determinat următoarea generație de arhitectura de microprocesor, care va fi utilizat în toate următoarele generații de telefoane și – cel mai important – în următoarea generație a internetului obiectelor (Internet of Things).

Microcipurile ARM sunt utilizate în multe tehnologii. De la smartphone-uri la televizoare, mașini, case și orașe inteligente și dispozitive ușor de purtat. Multe televizoare moderne pot rula acum aplicații, permițându-le să ofere servicii precum Netflix și alte servicii bazate pe internet. In TV set top box-uri și telecomenzi, drone si asa mai departe.

Consiliul de administrație al ARM este așteptat să recomande acționarilor să accepte oferta SoftBank – oferita la un preț cu 43% peste de piață a companiei.

Hauser a declarat că rezultatul tranzacției Softbank va însemna ca „determinarea a ceea ce urmează pentru tehnologie nu va mai fi decisă în Marea Britanie, ci în Japonia”.

Softbank este una dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume și este condusa de fondatorul ei, antreprenorul japonez Masayoshi Son.

Softbank a achiziționat în trecut operațiunile japoneze ale companiei Vodafone, împreună cu firma de telecomunicații americana Sprint, achiziție de 20 de miliarde de dolari americani și cea mai mare achiziție externa a unei firme japoneze în acel moment.

Softbank intenționează să păstreze organizarea existenta a ARM, inclusiv structura de conducere și modelul de business bazat pe parteneriat, conform declarațiilor ARM Holdings.

Dl Son, președinte și director executiv al Softbank, a declarat:

Aceasta este una dintre cele mai importante achiziții care le-am făcut vreodată, și mă aștept ca ARM să fie un pilon-cheie al strategiei de creștere a SoftBank.

Într-o situație macroeconomica post-Brexit, e greu de exagerat impactul importantei ARM pentru sectorul de tehnologie britanic. Geniul firmei se afla în realizarea faptului ca dacă microcipurile urmează sa fie incluse în orice, secretul nu sta în producția lor – ci proiectare.

Pe de altă parte, într-o declarație de după achiziție, Softbank au declarat că vor crește numărul de angajați ai ARM în Marea Britanie cu cel puțin 100% și că pe următorii 5 ani doresc o expansiune a prezenței internaționale a firmei.

între timp, Softbank au anunțat recent un parteneriat cu firma de servicii și tehnologie IoT Aeris, parteneriat care dorește să împingă prezența rețelei și platformei acestora în piețe precum Japonia, India, Europa și Statele Unite. Într-o astfel de strategie, rolul ARM este evident.

Achiziția ARM este și excelent aleasă în timp – prețul acțiunilor ARM post-Brexit fiind cu 20% scăzut față de începutul anului 2016:

Dar cum stă treaba cu ARM Holdings? Ce impact are această achiziție asupra companiei?

Problema achiziției companiei ARM de către o entitate externă a fost una destul de spinoasă – întrucât compania nu există într-un vid. Orice achiziție prin necesitate implică nu doar ARM, ci și partenerii firmei. Acesta este unul din motivele evidente pentru care zvonuri ale achiziției firmei de către alte companii producătoare de cipuri sau device-uri nu au rezultat în nimic concret.

Asta este din cauză că puterea și valoarea ARM stă în omniprezența design-urilor acestora. Dacă achiziționezi un produs bazat pe arhitectura ARM, software-ul proiectat pentru acel produs – în măsura în care bucăți de cod sunt dependente de un nucleu ARM – este capabil să ruleze pe orice alt dispozitiv cu un cip ARM.

Acest lucru nu este un accident, ci o consecință firească a strategiei pe termen lung a companiei de a impune de-a lungul anilor reguli privind compatibilitatea asupra partenerilor companiei. Oricând un partener ARM folosește un design al acestora într-un produs, va fi compatibil cu regulile extrem de precise ale soft-ului de testare al compatibilității dezvoltat de ARM, sau nu va primi licența pentru a fi lansat pe piață.

Această îndârjire din partea ARM este motivul pentru care actuala explozie a pieței de dispozitive mobile a devenit posibilă – dacă lipsește compatibilitatea, lipsește ecosistemul.

O paralelă evidentă poate fi întâlnită în cazul industriei de PC-uri desktop și a laptopurilor bazate pe arhitectura Intel. Intel și Microsoft au permis dezvoltarea pieței de computere personale – după care au sufocat-o, prin încercările celor două companii de a dicta direcția de piață și de a bloca pe cât posibil utilizatorii într-un singur sistem de operare.

Din acest motiv, ARM nu putea permite să fie achiziționat de un producător de cipuri sau dispozitive – în ziua următoare, toți partenerii ar fi căutat o nouă companie cu care să lucreze. Softbank reprezintă un parteneriat ideal pentru ARM deoarece nu există conflicte de interes – nici între partenerii ARM pe partea de design și producție, nici pe partea de integrare în produse dedicate consumatorilor.

În schimb, achiziția oferă companiei ARM o infuzie de capital extraordinară și un parteneriat strategic ce îi plasează într-o poziție de posibilă dominanță a pieței Internet of Things – cu integrări în mai toate dispozitivele viitorului, de la mașini la case și orașe automatizate, cu parteneri globali capabili să aducă aceste design-uri pe piață.

Ne putem aștepta ca bătălia software-ului să se mute în viitor din telefoane, tablete și PC-uri, în produse din ce în ce mai variate. Cine știe? Poate în viitor vom avea posibilitatea de a alege între un Google CarPlay Store, un Apple iDrive Store și Amazon Overground, pentru a găsi cea mai bună aplicație pentru călătorii instante, neplanificate.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button