Telefoane

Acesta este telefonul mobil care funcționează fără baterie

Dacă v-ați săturat să tot rămâneți fără baterie la smartphone… atunci probabil ați cumpărat un powerbank, dar dacă vă interesează doar funcția de telefonie, atunci există speranțe pentru un viitor în care nu va trebui să reîncărcați vreodată mobilul.

Un grup de cercetători de la Universitatea din Washington a realizat un telefon mobil ce nu are o baterie și nici nu necesită una. Telefonul funcționează prin colectarea undelor radio ambientale și prin intermediul unui celule fotovoltaice mici. Tot tot ansamblul consumă doar câțiva microwați și poate efectua apeluri ca un telefon normal, dar are câteva dezavantaje.

Nu poate funcționa cu tehnologie celulară contemporană. În schimb, are o stație de bază proprie, în a cărui rază trebuie să se află, ce va transmite apelul de la telefon, prin Skype, către destinație. Skype este acolo doar pentru că era util în cazul de față, dacă se va trece vreodată la o implementare serioasă, probabil se va folosi o rețea celulară normală.

Apoi, pentru că nu are suficientă energie cât să codeze și să decodeze simultan semnalul și să îl transforme în sunet, funcționează mai mult ca o stație de emisie-recepție, utilizatorul trebuind să apese pe un buton separat pentru a putea vorbi. Calitatea sunetului nu este nici ea grozavă.

În esență, un astfel de telefon n-ar funcționa noaptea în mijlocul unei păduri, dar în proximitatea așezărilor umane există suficientă energie ambientală cât să îl alimenteze. Probabil nu veți vedea pe piață o implementare comercială a conceptului în următorii ani, din moment ce va necesita o infrastructură nouă pentru a fi utilizabil la scară largă. Nu numai asta, dar în era în care toată lumea vrea telefoane cu ecrane flexibile, puțini probabil ar dori unul fără ecran. Dar cu siguranță vor fi aplicații importante pentru tehnologie.

[The Next Web]

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button