ȘtiriTech&IT

Abonații YouTube Premium pot urmări videouri 1080p la calitate mai mare

La începutul acestui an, colegul meu, Tudor, vă povestea cum YouTube a început să testeze o rezoluție nouă pentru abonații Premium. Și nici n-au apucat oamenii să se agite din cauza asta, că deja funcția este live – de acum, cei care plătesc abonament pot urmări videourile încărcate la rezoluție 1080p cu setarea numită „1080p Premium”. Aceasta oferă un bitrate mai mare, ceea ce rezultă în calitate video mai bună. Momentan, funcția este disponibilă doar pentru iOS.

În mod natural, au apărut și oameni care au început să se îngrijoreze: dacă YouTube începe ușor-ușor să taie din accesul membrilor fără abonament?! Însă temerile acestora au fost potolite, întrucât funcția asta este fix ceea ce susține compania: ceva extra pentru abonați. Asta înseamnă că rezoluția 1080p va rămâne acolo și va funcționa exact la fel.

Și ca să înțelegeți natura exclusivistă a acestei funcții, pentru a urmări un video la 1080p Premium este obligatoriu ca acesta să fie încărcat la rezoluție nu mai mică și nu mai mare de FullHD. Deci videourile noastre nu se vor „bucura” de îmbunătățiri pentru că sunt încărcate la rezoluție 4K. Nici transmisiunile live nu vor beneficia de această rezoluție și nici Shorts, sistemul de povești din YouTube.

Cum funcționează rezoluția 1080p Premium de la YouTube?

Ce face mai exact funcția asta este să elimine o parte din procesarea pe care YouTube o aplică fiecărui video încărcat. Luați ca exemplu un video de pe PlayGround. În momentul în care este exportat de unul dintre editori, fișierul este destul de mare și este scos din cuptor la 4K cu 60FPS. Odată încărcat pe canal, calitatea diferă destul de mult, astfel un clip 4K nu este redat chiar la fel de clar odată ce-a ajuns pe internet.

Probabil că funcția asta va evolua într-un soi de program de rezoluții premium, unde vei putea urmări videouri 4K la bitrate mare pentru un maxim de calitate, dar rămâne de văzut dacă prinde în formatul actual. Dar dacă reușește cumva să rămână o parte activă a abonamentului, cei care plătesc pentru eliminarea reclamelor se vor simți mai bine cu achiziția… ah, sau e cineva care cumpără Premium din alt motiv în afară de ăsta?

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button