MORE

A inceput Open Beta-ul Overwatch, deschis pana pe 9 mai

Ieri a inceput open beta-ul Overwatch, cel mai nou titlu Blizzard, un first-person-shooter de tip multiplayer arena.

Suntem mari fani ai jocurilor de calitate, iar putine studiouri ne-au entuziasmat de-a lungul timpului mai mult decat Blizzard, cu ale lor trei francize gigante: Warcraft, Diablo si Starcraft.

Dupa mai bine de doua decenii, Blizzard fac trecerea intr-un nou univers, iar daca Warcraft si Starcraft ne-au oferit in cea mai mare parte un mod de joc strategic, World of Warcraft un MMO third person iar Diablo un action hack-and-slash izometric, cu Overwatch, Blizzard fac trecerea catre un mod de joc extrem de dinamic, la persoana intai.

Asadar Overwatch va intra in competitie directa cu cele mai mari remarcabile shootere de pe piata in acest moment.

Noi ne-am apucat sa-l jucam cu pasiune de aseara, si sa vedem in ce stare se afla acest titlu in acest moment.


Functia Play of the game din overwatch

Performanta si optimizarea.

Intai de toate putem spune ca jocul este destul de bine optimizat. Ofera o selectie foarte larga de setari de performanta cu preseturi de la low la epic. In rezolutie 1080p, presetul epic ofera in medie 20fps pe un pc cu CPU Intel Core i7 cu 4 nuclee la 4GHz, 16GB de memorie si o placa video R9-270X, deci daca vreti sa maximizati oferta jocului, probabil e de dorit o placa de la GTX-970/R9-380X in sus.

In schimb, setarile de la High in jos se comporta excelent si in configuratii mult mai slabe si – sincer vorbind – diferenta de fidelitate grafica este foarte putin observabila. Oricum avand in vedere natura jocului si a ritmului frenetic, suspectez ca orice jucator mai competitiv va juca cu toate setarile cat mai jos.

Cum sa nu iti iei bataie in ultimul hal, lectia 1!

Overwatch este un joc extrem de competitiv, dar si extrem de focusat pe jocul in echipa. Nu numai ca trebuie sa te bazezi pe coechipieri, dar daca victoria e de dorit, e nevoie ca fiecare sa isi ia un rol care este in acel moment necesar si sa se tina de el. O echipa balansata este imperativa – tank, defender, builder, sniper, offense, healer – cam asa arata un lineup balansat.

Compozitia echipelor

In acest joc, trei jucatori cu sinergia potrivita pentru o anumita scena sunt capabili sa devasteze o intreaga echipa inamica de sase jucatori care nu si-au pus bine treaba la punct.

Daca aperi un obiectiv si toti inamicii trebuie sa treaca printr-o poarta pentru a ajunge la tine, combinatia de un tanc in fata, un healer care sa-l vindece si cineva cu o arma buna in spate care sa le-o dea inamicilor la mufa va fi extrem de puternica.

De fiecare data cand intri intr-o harta, apasa F1 si citeste bine descrierile skillurilor – si dupa aceea exploreaza si memoreaza harta. Cu cat stii mai bine de ce este capabil personajul tau, coechipierii tai si personajele inamicilor, cu atat mai bine vei putea exploata fiecare situatie.

Nu lasa din ochi obiectivul!

Cateodata echipa inamica va cauta metode sa iti distraga atentia – ba chiar in seara precedenta, dupa un lung sir de victorii in care eu si Andrei ne miram cat de usor e jocul, am lasat aroganta sa ne prinda si am inceput sa vanam inamicii pe harta – mare greseala. Cu atat mai mult intr-un obiectiv defensiv in care trebuie sa nu permiti nici o bresa timp de mai multe minute, orice asemenea rateu te va costa meciul.

Fereste-te de „un erou favorit”.

Mult mai important decat stapanirea perfecta a unui singur erou este sa fii cat de cat bun cu fiecare, pentru ca sigur vei da peste echipe in care trebuie umplut un rol si toti restul si-au selectat eroul. Preferi sa faci si tu la fel si sa pierdeti, sau sa fii destept si sa castigati?

Invata sa recunosti eroii de suport.

Mercy, Zenyatta si Lucio ofera buffuri de atac si viteza, vindecare, scuturi sau chiar invere. Au puterea sa isi faca coechipierii imposibil de invins, dar ei in sine sunt destul de fragili. Nu ezitati sa-i tintiti pe acestia cu prima ocazie, chiar si cu pretul vietii, pentru ca fara ei, echipa inamica se va descompune foarte repede. Mai ales fata de Mercy… Show no Mercy!

Punctele de congestie

Apara punctele de congestie cu orice pret

O linie defensiva sanatoasa este aproape imposibil de spart, iar majoritatea jocurilor de inalt nivel se vor purta in cateva locatii bine definite de pe harta, unde abilitatea de a pastra pozitia (sau de a sparge formatia inamica) va decide jocul instant. Mai ales, tineti ochii pe rolul pe care il joaca fiecare coechipier, inamic si mai ales – ce puteti face voi pentru a sparge o formatie. Eroul ales se poate schimba in baza, iar un pic de atentie va permite selectia ce va usura enorm munca echipei.

Nu irosi ultimatele.

Un Hanzo care da dragonul pe un singur inamic ce se poate teleporta, in momentul in care restul echipei se chinuie sa pastreze o linie defensiva intr-un punct congestionat poate fi motiv de aruncat calculator pe fereastra. Ultimatele sunt mult mai utile pentru a fi folosite deliberat – ca in DotA sau LoL, decat in mod defensiv. Mai bine mori decat sa irosesti un Dragonstrike, mai bine pastrezi self-destruct-ul robotului pana cand toata echipa e capabila sa execute un push pe obiectiv, astfel incat dupa ce l-ai detonat sa poti chema imediat altul.

Acest joc se joaca fie cu prieteni si Skype-ul pornit, fie cu coechipieri pe net, si cu in-game chat-ul pornit.

O echipa care se va coordona si va comunica in mod activ va castiga. Punct. Daca va luati o bataie sora cu moartea si nu stiti de ce, puteti paria ca tot restul echipei inamice sarbatoreste pe voice-chat. Iar daca un coechipier incepe sa injure si sa faca ca toti dracii, dati-i report, block si incercati alt joc. Iar daca intreaga echipa e atat de varza si incapabila sa pastreze un obiectiv incat tu te-apuci sa faci ca un bataus in curtea scolii, mai bine da leave game pana poti juca linstit.

Toti eroii jucabili din Overwatch
Toti eroii jucabili din Overwatch in acest moment

Bucurati-va de joc.

Overwatch este un MOBA, doar ca la persoana intai. Fiecare erou trebuie invatat, fiecare harta trebuie invatata, iar jocul e mult mai bine jucat impreuna cu un grup dedicat decat solo. Suspectam ca in lunile ce urmeaza veti avea destui prieteni care se bucura de acest joc, dar daca nu aveti cu cine juca si cautati parteneri de grup, sugeram ca o metoda buna ar fi popularea ligii dedicate de ESL pentru jucatorii romani.

Ne vedem in joc!

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button