ReviewsRSS PaginaDeMedia

ASUS ZenBook 13 2019 UX334FL: la fel de mic, dar mai deștept și mai arătos. (Review)

Timpul zboară repede, și iată că ne reîntâlnim cu cel mai micuț ZenBook, modelul de 13”, anunțat la finele lunii mai, în cadrul târgului Computex, în capitala Taiwanului.

Ei bine, din punct de vedere al design-ului, diferențele dintre ZenBook 2018 și ZenBook 2019 nu mai sunt atât de radicale precum schimbările pe care le-am văzut la predarea ștafetei între modelele generațiilor 2017 și 2018. Modelul 2019 aduce sau încearcă să aducă elemente noi pe partea de funcționalitate și ergonomie.

Dar să analizăm punct cu punct laptop-ul, sau mai bine zis, să-l re-analizăm, căci dacă ați citit articolul dedicat modelului ZenBook 13 2018, veți vedea că peste 95% din lucrurile bune s-au păstrat.

ZenBook 13 2019 UX334FL – Design și construcție – față de ZenBook 13 2018, este un upgrade major, însă doar la interior

Dacă așezăm unul lângă altul cele două laptop-uri, cu capacul închis, nu veți ghici care este modelul 2019 și care este modelul ”vechi”. Exteriorul este 100% moștenit, și asta e bine. Capacul este acoperit cu un strat generos de aluminiu, cu tema clasică de cercuri concentrice Zen. Și capacul de pe partea inferioară a laptop-ului este tot din aluminiu, marcă a clasei ZenBook.

Modelul 2019 este cu 1mm mai gros (eu nu am observat, sicer, diferența) – grosimea laptop-ului a crescut de la 1,6 cm la 1,7 cm. Iar greutatea modelului ZenBook UX334FL a crescut foarte puțin, de la 1,19kg la 1,22kg, adică…30g. Cel mai probabil ecranul suplimentar integrat în carcasa inferioară pe post de touchpad are ceva de-a face cu asta.

Dar să ridicăm capacul și să vedem ce e înăuntru. Apropo, deși există o adâncitură (scobitură) pe marginea carcasei inferioare, pentru a prinde mai ușor capacul și a-l deschide, balamalele sunt foarte rigide și chiar e dificil de deschis capacul. Asta ca și o mică paranteză.

Display de 13,3”, 95% screen-to-body ratio, margini NanoEdge

De la review-ul anterior v-am rămas dator cu o precizare: marginile NanoEdge de 2,8mm la ZenBook 13 2018 și 2019 nu sunt chiar de 2,8mm…ci de 4mm. Bine, nu era neapărat o greșeală, dar totul ține de cum măsurăm noi și cum măsoară ASUS: da, lățimea marginilor pe care o vedeți, lățimea efectivă vizibilă este de 4mm, însă în interior, distanța dintre marginea suprafeței de ecran non-activ și marginea interioară a carcasei este de 2,8mm.  Ditai paragraful pentru 1,2mm..mă doare capul. Dar îmi place să dau informații corecte, transparente, evitând capcanele marketingului. Am mai văzut de-a lungul timpului și cum măsoară unii volumul în litri a carcaselor, ați fi uimiți să vedeți că există litri așa cum am învățat la fizică și litri de marketing :).

Dar să nu divagăm să să revenim la micuțul de astăzi, ZenBook 13 2019. Ce este important de reținut la display, ca și design că avem un screen/body ratio de 95%, care își crează o stare de bine, când te uiți la ecran. Vă spun, marginile groase deja mă deprimă, indiferent că vorbim de televizor, ecran monitor sau notebook, sau telefon.

Și nu e doar un moft vizual, dar finalitatea este și una foarte practică – ZenBook UX334FL este aproape cât o foaie A4!

ScreenPad 2.0 – Ecran secundar cu rezoluție mare, Touchpad, sau Numpad? Toate într-un singur loc.

Și pentru că încă suntem la capitolul Design și Construcție, mă voi opri pentru câteva minute asupra celui mai important upgrade al anului la gama ZenBook (și VivoBook): ecranul suplimentar ScreenPad, care a ajuns la a doua generație și care iată, nu mai e de găsit doar pe vârful de gamă ZenBook Pro, ci pe toată gama, mai accesibilă.

Anul acesta v-am mai vorbit de ScreenPad și alte ecrane suplimentare implementate în notebook-uri – se pare că e noul trend.

Inițial am zis că e un moft, dar ușor ușor încep să simt utilitatea ecranului secundar, pur și simplu nu ai cum să ignori un ecran tactil de 5,65 inci, cu rezoluție foarte mare. Aici voi face o paranteză: culmea, ecranul suplimentar are o rezoluție mai mare decât ecranul principal, asta da ironie a tehnologiei! Produs de Toshiba, ecranul tactil și cu tehnologie IPS are rezoliția nativă de 2160 x 1080, adică rezoluția orizontală este cu 240 pixeli mai mare decât cea a ecranului FullHD principal!

Software-ul ScreenXpert are o interfață simplă, proiectată să semene cu cea utilizată pe smartphone-uri. Probabil că în timp m-aș putea obișnui cu multitudinea de aplicații și scenarii gândite de designerii și inginerii ASUS, de la banala interfață de calculator (care mi s-a părut de departe cea mai utilă aplicație – eu fără NumPad chiar mă simt destul de ciudat în fața calculatorului, având multe situații în care lucrez cu numere, tabele, etc) și până la scurtături în diverse aplicații.

Dar cel mai cool mi se pare ca în timp ce navighezi sau editezi ceva pe ecranul principal, să poți urmări un video pe ecranul secundar. Luminozitatea și rezoluția ecranului sunt ireproșabile pentru un astfel de scenariu. Puteți vedea în imaginea de mai jos cât de bine se văd materialele Youtube pe acest ecran ScreenPad 2.0.

Display – 100% SRGB, potrivit pentru editări foto-video

Ecranul este de tip IPS, Full-HD. Culori vii, bogate.

Înainte de a fi calibrat, panoul oferea culori puțin cam reci pentru gustul meu, dar acest aspect s-a rezolvat foarte ușor drin calibrarea obișnuită pe care o facem. Ceea ce e important de reținut este că spațiul de culoare este SRGB 100%, ideal fotografilor și nu numai. Puține ultraportabile se pot mândri cu așa un gammut. Adobe RGB este de 77%. 

Panoul este produs de AU Optronics, și este același AUO5C2D (nume cod panou: AUO B133HAN05.C) de pe ZenBook 13 2018. Este un panou matur, foarte reușit pentru un asemenea laptop. După cum puteți vedea din rezultate, chiar asigură o uniformitate a culorilor foarte foarte bună, mult peste media panourilor văzute de mine.

Uniformitatea luminozității nu este chiar la nivelul rezultatelor de mai sus, dar se mențin în zona peste medie- bune.

Așa cum am mai punctat și la modelul ZenBook 2018, și la modelul 2019 călcâiul lui Ahile este luminozitatea medie, nimic ieșit din comun la acest capitol: 250cd/m2. La polul opus, avem un Black Luminance bun, de 0.24cd/m2, ceea ce se traduce într-un contrast excelent de 1040:1.

Singura problemă pe care o puteți avea cu acest laptop este ecranul lucios, ecranul fiind acoperit cu o stică de protecție (panoul nu este de tip touch). Cu o lumină ambientală puternică din spate sau afară, în soare, vă veți aduce aminte de ce ”era panourilor glossy” a trecut atât de repede.

Performanțe: Intel Core i7-8565U și NVIDIA GeForce MX250

ZenBook 13 2019 UX334FL are integrat același procesor quad-core Intel Core i7-8565U ce rulează la 1.8GHz (cu Turbo Boost pâna la 4.6GHz) si 8MB memorie cache (modelul testat, în familia ZenBook 13 există și un frate mai mic, cu i5-8265U), și o placă video NVIDIA GeForce MX250 cu 2GB GDDR5 VRAM. 

Înainte să ne entuziasmăm (eu am făcut-o), vă spun din capul locului că NVIDIA GeForce MX250 nu este decât un GeForce MX150 pe steroizi. Pe alocuri. Să vă explic.

Ca și MX150, și MX250 este bazat pe același cip: Pascal GP108. Cu o mică modificare: frecvențe mai ridicate. Unde este cazul. Căci la modelul de față, nu este. Sună aiurea și complicat? Aveți dreptate. Captain Excel to the Rescue! E momentul tabelelor explicative. Nu vă speriați, este unul cât de simplu s-a putut face pentru a evidenția diferențele și similitudinile cu ”vechiul” MX150.

MX150 venea în două versiuni: modelul mai puternic (evident) și fratele Max-Q, dar fără să i se spună Max-Q. Însă modelul cu 10W era introdus de NVIDIA pentru laptop-urile de 13” ca și cel de față, să ofere ”ceva” performanțe dar fără să linșeze bateria și fără să sară calul la temperaturi.

Ei bine, asta face și GeForce MX250, practic, un GeForce MX150 redenumit. În laptop-urile mai mari, sau mai groase, producătorii pot implementa oricare din cele două modele de MX250, vestea proastă pentru voi că nu veți ști ce model NVIDIA are laptop-ul dvs până nu îl duceți acasă și nu rulați și voi un GPUZ, pentru că această informație nu o veți găsi pe site-urile producătorilor. Bine, la modele de 14” mai mult ca sigur că varianta de 25W va fi varianta pentru care vor opta producătorii de notebook-uri.

Mă rog, toate aceste informații capătă sens doar dacă chiar aveți de gând să vă jucați pe un laptop micuț și ultraportabil ca acesta, deși v-am zis și data trecută părerea mea: fiți serioși, nu e menirea acestui micuț să vă răsfețe cu jocurile.

Dar dacă tot îmi ignorați sfatul, măcar că spun că chiar și cu varianta cip-ului de 10W, low power, efficient NVIDIA GeForce MX250 a reușit să-mi demonstreze că poate rula în FullHD anumite jocuri în presetările de LOW (nu vă îmbătați cu apă rece, cam aici se opresc puterile micului motor de 10W). Da, Forza 4 Horizon arată excelent și pe low, și a mers exact la granița gri, cum o numesc gamerii, dintre bine și rău, la marginea celor 30 de cadre, dar fără să sacadeze.

Concluzii

Așa cum am spus și în review-ul făcut modelului Zenbook 13 2018 (UX333), și la refresh-ul 2019 am apreciat autonomia incredibil de mare, de peste 9 ore, portabilitea. Ideal pentru cei ce călătoresc mult. Rămân la ideea că pentru gaming există alte modele, mai mari, mai grele și cu autonomie la o treime sau mai rău, un sfert cât are micuțul ZenBook. Fiecare cu avantajele și grupul său țintă bine-definit.

 

 

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button