MOREReviewsRSS PaginaDeMediaTECHTelefoane

Acer Predator Helios 700: un Transformer Prime deghizat în laptop de gaming! (review)

Pe 11 aprilie, la doar o lună după ce vă relatam despre Acer Predator Helios 500, compania taiwaneză deja anunța la New-York urmașul acestuia: Predator Helios 700, un laptop cu un design revoluționar, neobișnuit (despre tastatura HyperDrift, switch-urile MagForce Keys a scris toată planeta). Iată, la nici 2 luni după acest eveniment, suntem deosebit de încântați să vă vorbim în premieră despre performanțele incredibile ale acestui …Predaking.

Și cireașa de pe tort, este primul laptop de gaming care trece prin redacția noastră ce are sub capotă o placă video NVIDIA GeForce RTX 2080 Laptop (nu, nu versiunea 2080 Max-Q, aia ”full”!)  

Acer Predator Helios 700: un adevărat Transformer Prime - în dreapta, cu tastatura culisată (tastatura HyperDrift)
Acer Predator Helios 700: un adevărat Transformer Prime – în dreapta, cu tastatura culisată (tastatura HyperDrift)

Design-ul care m-a lăsat cu gura căscată

La prima vedere, am avut un deja-vu. Același șasiu ca la Helios 500: mare, gros, greu. Parcă te intimidează când îl vezi, ca atunci când stai lângă un luptător K1 de categoria grea. 42mm grosime. Doar partea inferioară are 3cm grosime. Este momentul în care se aprinde beculețul și te întrebi: ”de ce?” Ce pune în mișcare acest Transformer Prime? Dar să nu ne abatem de la design și ce m-a lăsat cu ochii mari deschiși și sprâncenele ridicate: ia uitați, un Transformer Prime deghizat într-un laptop de gaming!

Acer Predator Helios 700 - un design neobișnuit, dar care are sens: ergonomie, răcire îmbunătățită.
Acer Predator Helios 700 – un design neobișnuit, dar care are sens: ergonomie, răcire îmbunătățită.

Tastatura HyperDrift

Spuneam nu demult că există prea puțină inovație în zona laptop-urilor, și mă bucuram să văd excepții, de exemplu ecrane suplimentare, precum cel de pe Omen X 2S. Ei bine, inginerii de la Acer au reușit să mă surprindă și să mă facă să exclam un wow când am văzut pe viu noua inginerie numită tastatura Hyperdrift.

În afară de sunetul parcă scos dintr-un film SF și experiența vizuală memorabilă, această abordare unică a inginerilor și designer-ilor Acer are de fapt un țel cu totul și cu totul diferit de cel de a ne impresiona printr-un efect PR-istic sau de marketing. Și anume, ei au urmărit răcirea. Pentru că așa cum v-ați obișnuit deja, în ziua de astăzi nu e greu să bagi într-un laptop orice procesor de 45W, precum modelul de față Intel Core i9-9980HK, ba chiar și un Intel Core i9 de desktop, ca cel din Alienware Area-51m,  plăci video foarte apropiate de suratele din desktop-uri. Nu, provocarea este să răcești aceste componente, și nu oricum, adică fără ca laptop-ul să-și ia zborul, cu o gălăgie caracteristică dronelor, la decolare.

Ventilatorul metalic AeroBlade primește un flux de aer mai bogat, în momentul culisării tastaturii.
Ventilatorul metalic AeroBlade primește un flux de aer mai bogat, în momentul culisării tastaturii.

În momentul în care tastatura este trasă către utilizator, apar două guri mari de admisie (Intake). Practic, aiflow-ul se dublează, atât pentru răcirea plăcii video, cât și a procesorului.

Cinci heatpipe-uri la vedere (aproape).
Cinci heatpipe-uri la vedere (aproape).

Oricum, pe fundul laptop-ului, ca și în cazul oricărui laptop de gaming puternic care se respectă, existau încă două grilaje mari, de admisie (Intake), generoase, pe unde ajungea aerul rece direct în cele două ventilatoare mari, metalice.

Dar cele două guri de admisie superioare sunt mai eficiente, orificiile mai dense, mai mari, fluxul mai mare decât cel inferior, de pe burta laptop-ului.

Între cele două fante de admisie, designerii s-au gândit că e păcat să nu vă arate heatpipe-urile, printr-un geam pe care îl puteți ilumina precum doriți.

Geamul semi-transparent de pe heatpipe-uri - în funcție de culoarea LED-urilor (personalizabile de către utilizitator), putem veedea mai mult sau mai puțin din heatpipe-uri.
Geamul semi-transparent de pe heatpipe-uri – în funcție de culoarea LED-urilor (personalizabile de către utilizitator), putem veedea mai mult sau mai puțin din heatpipe-uri.

Ca și la Predator Helios 500, patru guri mari de evacuare asigură funcționarea în cele mai bune condiții ale laptop-ului, chiar și în cele mai grele scenarii. Și nu, nu e nevoie de căști. Dar vom reveni cu mai multe detalii la capitolul zgomot / temperaturi.

Ergonomie

Fiind un laptop foarte înalt, se simte nevoia unui wristpad. Și culmea, asta au și făcut inginerii Acer! În momentul în care tastatura se culiseză către utilizator, aproximativ 10cm, exact cât este lățimea palm restul-ului, Palm Rest-ul și Touchpad-ul depășesc extremitatea laptop-ului, și se vor înclina cu un unghi de 10 grade, suficient să atingă suprafața mesei, creând o rampă, un Wrist Pad numai bun, pentru a putea scrie în condiții ideale.

Când se trage tastatura, Palm Rest-ul se va înclina cu un unghi de 10 grade, suficient să atingă suprafața mesei, creând o rampă, un Wrist Pad pentru a putea scrie în condiții bune.
Când se trage tastatura, Palm Rest-ul se va înclina cu un unghi de 10 grade, suficient să atingă suprafața mesei, creând o rampă, un Wrist Pad pentru a putea scrie în condiții bune.

Nu vă faceți probleme de fiabilitate, cele trei balamale cu care este legat Palm Retul de tastatură sunt foarte solide. Există totuși o observație pe care trebuie să o facem: odată tastatura culisată, lățimea laptop-ului se modifică din 30cm în 40 cm, și luați în calcul încă minimum 10cm în spatele laptop-ului pentru evacuarea aerului cald și permiterea alimentării și înclinării ecranului.

Și dacă tot am ajuns la ergonomia ecranului / capacului superior, voi lăuda echipa inginerilor pentru că ecranul se poate înclina până la un unghi de 150 grade! Așa da.

Dar ce avem sub capotă? Specificații tehnice, dotări hardware. 

Intel Core i9-9980HK

Cu incredibilul procesor Intel Core i9-9980HK am făcut cunoștiință nu demult, când am reușit pentru puțin timp să mă familiarizez cu Omen X 2S.

  • Intel Core i9-9980HK: un procesor foarte performant! Potrivit acestui laptop.
    Intel Core i9-9980HK: un procesor foarte performant! Potrivit acestui laptop.

Un procesor extrem de capabil, cu 8 nuclee fizice și un total de 16 fire de execuție, și frecvențe între 2,4 – 5GHz. TDP-ul său este de 45W, asta cu condiția să nu-l scoateți din apele sale. Adică să nu încercați să îî încărcați în sarcină maximă toate cele 8 nuclee și toate firele de execuție, că atunci acest procesor de dezlănțuie. Cu o condiție, desigur: să-i asigurăm răcire, să nu intre în throttling și să se frâneze înainte de a ne arăta tot ce poate.

GeForce RTX 2080 Laptop (150W!)

Ei bine, cu această placă video m-am mai întânit până acuma. Și vă spun, am fost uimit nu doar de cum a mers ea default, dar mai ales cum s-a comportat când am culisat tastatura HyperDrift și sistemul a intrat în modul AutoOverclock.

  • GeForce RTX 2080 Laptop (150W!): o premieră pentru noi. Face casă bună cu carcase mare și sistemul de răcire excelent.
    GeForce RTX 2080 Laptop (150W!): o premieră pentru noi. Face casă bună cu carcase mare și sistemul de răcire excelent.

Dar tocmai pentru că avem o premieră, aș dori să vă fur cu acordul vostru, desigur, încă 2 minute, să disecăm un pic ce înseamnă GeForce RTX 2080 Laptop și unde se încadrează acest GPU între fratele de desktop RTX 2080 și mai subțirelul RTX 2080 Max-Q?

Urmăriți tabelul de mai jos: frecvențele modelului din Helios 700, NVIDIA RTX 2080 Laptop sunt cu foarte puțin sub cele ale modelului de desktop. Mai exact, au fost reduse frecvențele cu 9% pentru frecvența de bază și 7% frecvența de Boost. Asta se traduce într-o penalizare de aproximativ 10% în jocuri, în medie. Cu alte cuvinte, modelul destinat laptop-urilor reușește să se mențină foarte aproape de fratele său mai mare, dar consumul său uriaș de 150W îl face recomandabil doar în laptop-uri cu dimensiuni agabaritice, precum modelul de față.

Comparație între cele trei modele existente de RTX 2080. Dacă luăm modelul de desktop drept referință, cel din mijloc este cu 5-10% mai puțin performant, iar modelul din dreapta cu 20-30% mai puțin performant.
Comparație între cele trei modele existente de RTX 2080. Dacă luăm modelul de desktop drept referință, cel din mijloc este cu 5-10% mai puțin performant, iar modelul din dreapta cu 20-30% mai puțin performant.

Pentru laptop-urile ultra-portabile, varianta Max-Q mai ”Eco-Friendly” este recomandabilă. Însă penalizarea față de modelul de laptop este de peste 20, spre 30%. Deci sunt ele mai puțin consumatoare, dar sunt destul de departe de RTX 2080 Laptop, din Helios 700.

SSD-urile, HDD, memoriile

Modelul Helios 700 testat de noi este fără doar și poate un vârf de gamă, oferind tot ce v-ați putea dori: 2 SSD-uri ultrarapide WD SN720, de 512 GB fiecare, în RAID 0, un Harddisk încăpător de la Seagate, Mobile HDD 2000LM007 de 2TB și pentru care lista de vis să fie completă, configurația laptop-ului vine cu 64GB, 4x Kingston 2666 MHz DDR4.

Acces facil la SSD-uri și memorii, doar 2 șuruburi și gata! SSD-urile sunt acoperite cu un radiator din cupru (scos în imagine, pentru a se vedea cele două SSD-uri).
Acces facil la SSD-uri și memorii, doar 2 șuruburi și gata! SSD-urile sunt acoperite cu un radiator din cupru (scos în imagine, pentru a se vedea cele două SSD-uri).

Deci în configurația asta mai că îmi vine să recomand în primul rând laptop-ul pentru editori video, apoi pentru gaming :).

SSD-urile sunt în RAID 0, dar viteza lor rămâne limitată de interfața PCI2 4x.
SSD-urile sunt în RAID 0, dar viteza lor rămâne limitată de interfața PCI2 4x.

Display: 17”, G-SYNC, 144Hz, IPS

Panoul AUO319D (B173HAN03.1) fabricat de AU Optronis l-am întâlnit recent pe Helios 500 și nu ne-a dezamăgit.

Bătrânul Spider4 are încă ochi buni, care imediat observă și cele mai mici deviații de luminoziate sau culori.
Bătrânul Spider4 are încă ochi buni, care imediat observă și cele mai mici deviații de luminoziate sau culori.

Prefer Full-HD sau 2K pe un ecran de 17” decât un panou de 4K. Și cred că majoritatea gamerilor sunt de aceeași idee. Pentru jocuri, panoul IPS de față este ideal. G-SYNC-ul ne-a garantat un joc lin, fără sacadări, tearing sau stuttering.

Spațiul de culoare este unul mediu: 98% SRGB, 67% NTSC, 72% AdobeRGB.
Spațiul de culoare este unul mediu: 98% SRGB, 67% NTSC, 72% AdobeRGB.

În schimb, pentru editări foto-video, panoul de față AUO ete unul destul de modest, nu excelează la luminozitate, contrast sau spațiul de culoare: luminozitate 270cd/m2, contrast 700:1.

Contrastul rămâne destul de constant, indiferent de luminozotatea aleasă. valoarea sa este de aprox. 700cd/m2.
Contrastul rămâne destul de constant, indiferent de luminozotatea aleasă. valoarea sa este de aprox. 700cd/m2.

Iar gammut-ul arată așa: 98% SRGB, 67% NTSC, 72% AdobeRGB.

Uniformitatea culorilor, în cele nouă regiuni măsurate. Delta E mai mic decat 1 înseamnă că ochiul uman nu poate percepe acele diferențe de culoare, între 1-2 poate fi percepută diferența, dar la o cercetare mai apropiată, între 2-10 se observă diferența de culori foarte ușor.
Uniformitatea culorilor, în cele nouă regiuni măsurate. Delta E mai mic decat 1 înseamnă că ochiul uman nu poate percepe acele diferențe de culoare, între 1-2 poate fi percepută diferența, dar la o cercetare mai apropiată, între 2-10 se observă diferența de culori foarte ușor.

Uniformitatea luminozității și a culorilor cade și ea în parametri obișnuiți, nimic spectaculos aici.  

Uniformitatea luminozității - se poate observa că marginea de jos și colțul dreapta sus sunt mai întunecate. cu 30, respectiv până la 37cd/m2 diferență.
Uniformitatea luminozității – se poate observa că marginea de jos și colțul dreapta sus sunt mai întunecate. cu 30, respectiv până la 37cd/m2 diferență.

Tastatura – o reală bijuterie și o mare surpriză: MagForce Keys!

MagForce Keys – am zis când am văzut comunicatul: da, da, bine, o altă denumire pompoasă, cum fac de obicei producătorii de tastaturi când descriu tehnologiile proprietare pentru switch-urile folosite.

MagForce Keys: switch-uri care se comportă ca și comutatoarele analogice. Ca atunci când apeși pe pedala de accelerație mai încet sau mai tare.
MagForce Keys: switch-uri care se comportă ca și comutatoarele analogice. Ca atunci când apeși pe pedala de accelerație mai încet sau mai tare.

Și nici nu am putut să mă înșel mai mult. Cât de mare mi-a fost mirarea și entuziasmul, când am descoperit comportamentul tastelor WASD. Nu numai că nu au un feedback tactil, precum restul tastelor de pe laptop, adică sunt liniare, dar contează și modul în care le apăsați! Apăsați foarte ușor pe ale și în joc vă veți mișca foarte încet, apăsați mai tare și veți merge rapid. Cu alte cuvinte, actuarea se face imediat ce apăsați și comportamentul acestor switch-uri este similar unuia de tip analogic.

Însă această diferență de comportament între cele două tipuri de switch-uri mi-a făcut ceva surprize la tastat, adică mâncam câte o literă pe ici pe colo, în rest, în gaming este o tehnologie foarte interesantă și o direcție de dezvoltare binevenită.

Dar voi reveni un moment la restul de taste, rămase oarecum în umbră datorită tehnologiei MagForce Keys cu care sunt înzestrate tastele WASD.

Tastele sunt pur și simplu superb iluminate.
Tastele sunt pur și simplu superb iluminate.

Feedback-ul tactil, cursa lungă, și mai ales iluminarea tastelor din interior, au fost pe placul meu, fiind o reală plăcere, chiar dacă n-a fost una dintre cele mai rapide la capitolul tastat.

Performanțe. Temperaturi. Overclocking. Zgomot

3DMark TimeSpy. 10.192 de puncte. Buuuum! Predator 700 tocmai a spart bariera celor 10K de puncte TimeSpy pe un laptop. Sau, bariera celor 20K de puncte în FireStrike. Da, noul recordmen a lăsat competiția în urmă, cu peste 10-20, pe alocuri chiar și cu 30% în jocuri! În cele mai multe jocuri a ținut pasul cu sistemul meu desktop, cu 8700K și 2080!

Predator Helios 700: primul laptop cu care spargem bariera celor 10000 de puncte în 3DMark TimeSpy.
Predator Helios 700: primul laptop cu care spargem bariera celor 10000 de puncte în 3DMark TimeSpy.

Evident, rezultatele finale pe care le vom folosi în comparativ sunt cele cu tastatura glisată, pentru a scoate performanța maximă din laptop.

Un procesor bine răcit înseamnă unul care va funcționa la frecvențe mai mari când e nevoie de el.
Un procesor bine răcit înseamnă unul care va funcționa la frecvențe mai mari când e nevoie de el.

În graficul de mai jos se poate vedea cum a reacționat sistemul la o gură de aer în plus și la frecvențele mărite în boost la placa video GeForce RTX 2080 Laptop. Rezultatele există, dar sunt ușor dezamăgitoare. Singurele care au profitat de noile condiții au fost Metro Exodus și 3DMark.

Diferențele nu sunt mari cu tastatura coborâtă, însă sistemul este mai rece și mai silențios în cele mai multe cazuri.
Diferențele nu sunt mari cu tastatura coborâtă, însă sistemul este mai rece și mai silențios în cele mai multe cazuri.

Temperaturile au fost mai mult decât decente: în jocuri, temperaturile proceorului au variat între 60-70C în majoritatea situațiilor, cu mici momente între 70-80C, dar nici o clipă către 90C sau peste, cum am văzut diferse variante de i9 în trecut.

Acer Predator Helios 700 cu al său RTX 2080 Mobile pur și simplu nu are concurent.
Acer Predator Helios 700 cu al său RTX 2080 Mobile pur și simplu nu are concurent.

Practic acesta a fost cel mai rece i9 văzut de mine :). Iar placa grafică GeForce RTX 2080 Laptop  nu a depășit 70C.

În jocuri procesorul funcționează la 60-70 de grade, foarte rar mici spike-uri de 80C,
În jocuri procesorul funcționează la 60-70 de grade, foarte rar mici spike-uri de 80C,

Cum a reușit Acer să facă acest lucru? Hmmm…să fie oare 5 heatpipe-uri de vină? Nu cred…poate Vapor Chamber-ul pe care l-au introdus pe modelul de față, tehnologie despre ale cărei performanțe am tot amintit la laptop-urile de vârf?

Seria FarCry încet dar sigur își arată limitările pe laptop-uri, dar ia priviți ce a făcut Predatorul nostru 700 în SoT, ACO și ME!
Seria FarCry încet dar sigur își arată limitările pe laptop-uri, dar ia priviți ce a făcut Predatorul nostru 700 în SoT, ACO și ME!

Din păcate doar pe modelul de vârf va fi vapor chamber – și este și de înțeles, nu în fiecare zi vezi placă video cu TDP de 150W, nu-i așa? Și în jocuri, cu autoOverclock-ul pornit, adică cu tastatura culisată, am prins placa video GeForce RTX 2080 Laptop țopăind cu un consum de 180W…(!).

Da, aproape 180W a avut consumul înregistrat de placa video în anumite jocuri. Șo totuși, a rămas sub 70C. Incredibil.
Da, aproape 180W a avut consumul înregistrat de placa video în anumite jocuri. Șo totuși, a rămas sub 70C. Incredibil.

Și datorită tehnologiei NVIDIA GPU Boost 4.0 (care este dependentă de temperaturile, voltajul și consumul plăcii video) în foarte multe jocuri am ajuns la o frecvență de 1920MHz, care iată, au dat roade!

NVIDIA GPU Boost 4.0: dacă placa video are suficient curent la dispoziție, nu se încinge și i se permite și un consum mai mare (TDP Up), Boost-ul se duce la peste 1900MHz, fără ca pe utilizator să-l doară capul de setări de overclocking.
NVIDIA GPU Boost 4.0: dacă placa video are suficient curent la dispoziție, nu se încinge și i se permite și un consum mai mare (TDP Up), Boost-ul se duce la peste 1900MHz, fără ca pe utilizator să-l doară capul de setări de overclocking.

Prin comparație, procesorul Intel Core i9-9980HK a fost foarte cuminte, n-a sărit de 65W, acesta fiind scenariul cel mai mare consumator, în Cinebench)

Zgomotul ventilatoarelor AeroBlade de pe Helios 700 a fost sub cel observat la Helios 500, și asta cel mai probabil fluxului mai bun de aer și al sistemului de răcire și mai performant. În sesiunile lungi ventilatoarele când întră în 4000rpm devin gălăgioase, adică sar de bariera de 50dB (căști, remember?) însă în 90% acest lucru nu se va întâmpla, sistemul rămâne în zona laptop-urilor ”mediu-gălăgioase (40-45dB)”

Ventilatorul metalic AeroBlade de pe fundul laptop-ului - grilajul de admisie este generos, piciorușul de cauciuc are 1cm înălțime (!) pentru ca să ajungă rapid aer rece la monstrul din burta laptop-ului!
Ventilatorul metalic AeroBlade de pe fundul laptop-ului – grilajul de admisie este generos, piciorușul de cauciuc are 1cm înălțime (!) pentru ca să ajungă rapid aer rece la monstrul din burta laptop-ului!

Conectică: Thunderbolt 3 și VirtualLink (VR+), 2.5 Gigabit

Helios 700 oferă porturi USB din belșug: USB-A 3.1, USB-A 2.0, 2x USB-C, dintre care unul cu Thunderbolt 3 și unul VR+. Da, acel VirtualLink, dedicat căștilor VR. Acest port va livra toate datele video, audio, date (USB), curent, toate acestea print-un singur port. Foarte important pentru cei ce își vor achiziționa căști VR în următoarea perioadă.

Conectică pregătită pentru viitor: port Type-C de tip VirtualLink,, pentru căști VR moderne. Gata cu 3 cabluri de conectare, unul singur și bun este soluția!
Conectică pregătită pentru viitor: port Type-C de tip VirtualLink,, pentru căști VR moderne. Gata cu 3 cabluri de conectare, unul singur și bun este soluția!

Pe lângă acestea, mai găsim și clasicele porturi HDMI 2.0, DP, LAN (modelul cel mai nou, Killer E3000, 2.5 Gigabit). A da, să nu uit, pentru cei ce vor să-l expună în evenimente, gen Comic-Con: da, vine și cu un Kensington Lock. Pentru evenimente liniștite, fără incidente balcanice :).

Baterie

Bateria Panasonic de 72Wh este cam micuță pentru o astfel de bestie, cu luminozitatea la 50% și tastatura puțin iluminată am reușit să stoarcem 2 ore de autonomie din laptop, navigând pe Internet și scriind acest articol.

Se putea și mai bine (a se vedea bateria de 90Wh din Alienware Area-51m), dar asta e. Presupun că inginerii Acer au exclus folosirea laptop-ului pe baterie. Modul AutoOverclock oricum nu funcționează pe baterie (evident).

Concluzie

Un laptop super-uber-performant, cu un sistem de răcire abordat dintr-un unghi nou, proaspăt. Și deși ecranul a rămas înțepenit în anii 2017-2018, ca și design, cu rame groase, în momentul în care culisăm tastatura, și apare geamul iluminat prin care se întrezăresc heatpipe-urile, iar Palm Restul se transformă într-un Wrist Pad, lucrurile se schimbă radical și pot spune că cenușăreasa s-a transformat într-o prințesă. Sau, Transformer-ul Prime și-a revenit la forma inițială, renunțând la deghizarea într-un laptop banal.

Așteptăm să apară în România în iulie, doar prețul încă e un mister. În State s-a comunicat prețul de 2700 USD, pentru Europa 2700 EUR, dacă asta înseamnă cu tot cu TVA, vă spun, nu e un preț rău. Din contră, este unul agresiv, ca întreg laptop-ul.

Predator Helios 700: The PredaKing, Transformer-ul Prime deghizat într-o bestie de laptop de gaming!
Predator Helios 700: The PredaKing, Transformer-ul Prime deghizat într-o bestie de laptop de gaming!

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button