PC

97% din PC-urile infectate cu WannaCrypt au Windows 7

WannaCrypt a tot terorizat internetul săptămâna trecută, vina pentru amploarea sa fiind pusă inițial pe sisteme de operare învechite, precum Windows XP, care nu aveau încă patch-ul de securitate necesar pentru imunizare. Dar statisticile spun altceva.

Conform unui raport emis de Kaspersky, cea mai marea majoritate a PC-urilor care au fost infectate de WannaCrypt nu foloseau un sistem de operare pentru care să nu fi existat un patch de securitate. Windows 7 a fost în proporție de 97% responsabil pentru numărul total de atacuri, bătrânul XP fiind atât de rar văzut la față încât nici măcar nu a încăput în graficul de mai jos.

WannaCrypt a reușit să infecteze peste 200 de mii de PC-uri pentru care deja exista un update de securitate, din luna martie, care nu a fost aplicat de utilizatori și de companiile în proprietatea cărora se aflau acele sisteme. De ce? O posibilitate ar fi că update-urile încă nu trecuseră prin procedeu de validare al marilor companii. Ar putea fi de asemenea un caz de lene din partea acestora, sau ideea că „la ce ne mai trebuie încă un update”. Desigur, mai există și posibilitatea că sistemul de update a fost dezactivat atunci când a început valul de reclamă pentru Windows 10, și din moment ce n-a crăpat, funcția nu a fost reactivată.

În grafic apare și Windows 10, dar listarea sa este o consecință a oamenilor care au infectat în mod intenționat PC-ul cu WannaCrypt pentru a putea analiza acest nou malware. Din fericire, teroare internetului nu s-a mai propagat în ultima săptămână, cel puțin nu în ritmul din primele zile.

[Ars Technica]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button