PCȘtiri ITTECH

SD Express mărește viteza maximă a cardurilor de memorie la 985MB/s

Mai țineți minte vremea când un card SD avea o viteză de transfer de cam 10MB/s? Ce vremuri învechite și de mult uitate par, fiindcă cea mai recentă revizie a standardului pentru cardurile de memorie compacte, cu numărul 7, include ceva numit SD Express.

Această specificație nouă mărește viteza maximă teoretică de transfer până la 985MB/s. Și dacă vă întrebați cum este posibil așa ceva, eh… nu e tocmai prin USB 3.1, ci prin PCI-E și NVMe, dar cu toate acestea, standardul nou este compatibil cu UHS-I care există deja pe piață, și care oferă viteze cam de nouă ori mai mici față de această noutate.

Standardul nou nu include doar specificații pentru un nou conector, ci și pentru memorie, promițând ca generațiile următoare de carduri SD să atingă până la 128TB de stocare. Deocamdată abia dacă am ajuns pe la 2TB.

Intenția este ca astfel de carduri SD să poată fi folosite chiar pentru a înlocui SSD-uri în anumite aplicații, ceva ce va fi foarte util pentru a face camere de performanță mare mai compacte, care să nu necesite un conector pentru un drive de 2.5 inch. Nu prea este clar cam ce performanță ar putea să aibă un astfel de card SD în ceea ce privește citirea/scrierea aleatoare în acest moment, în mare parte pentru că nu există vreun produs concret. De asemenea, viteza este maximul teoretic, în practică probabil va fi mai puțin, dar tot foarte mult în comparație cu ce avem acum.

Tehnologia probabil va mai necesita câțiva ani până când va fi adoptată de industrie, dar când se va întâmpla, tare vreau să văd ce scuză va mai inventa Google pentru interzicerea instalării de aplicații Android pe carduri SD.

[Tom’s Hardware]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button