MORE

Despre tastaturi si nu numai…

In acest articol vom vorbi putin despre securitate si cat de in siguranta sunt datele noastre in ziua de astazi. Ați fost vreodată îngrijorat cu privire la cat de sigura este tastatura fără fir pe care o folositi? Cum știi că atunci când lucrezi undeva nu exista undeva la distanta un hacker care captureaza fiecare cuvânt pe care îl tastați?

Exista o tastatura care va protejeaza de hackeri,  tastatura Pro Secure Matias face ca securitatea sa va fie garantata datorită unei conexiuni fara fir criptata, folosind propriul receptor nano USB. Compania susține că le va lua hackerilor un miliard de miliarde de ani pentru a sparge criptarea Brute Force Pro Secure folosind un supercomputer. Și la un preț de aproximativ 170 dolari, nu e tot ce vei primi. Secure Pro are de asemenea o baterie reîncărcabilă de 1600 mAh ce ii menține funcționarea până la șase luni la o singură încărcare. Are si un port USB încorporat care vă permite ca o parte din puterea tastaturii sa fie transferata catre smartphone-ul dumneavoastra în cazul în care aveți nevoie de un impuls de putere.

Și în timp ce snobii tastarii vor aprecia tastele mecanice, toata lumea din jurul lor vor aprecia faptul ca se păstrează linistea din incapere. Si ca tot suntem la subiectul securitate, se pare ca cei de la NSA au gasit o modalitate sa spioneze calculatoarele chair si atunci cand nu sunt conectate la internet.

Știm deja că NSA intercepteaza calculatoarele, dar acum o poveste în New York Times sugerează că Agenția utilizează tehnologia radio pentru a spiona peste 100.000 de calculatoare care nu sunt conectate la internet. NSA a folosit aceasta tehnologie, numita Quantum, începând cu anul 2008. Se folosește un canal sub acoperire de unde radio care pot fi transmise de la plăcilele din computer și perifericele USB introduse în calculatoare, semnale care sunt  trimise apoi la o stație de releu de marimea unei serviete, pe  care agențiile de informații o pot configura de la km distanta de țintă. Astfel de tehnologie nu este utilizata in SUA, ci pentru a spiona grupurile de hackeri chinezi și ruși, cartelurile de droguri mexicane, „instituțiile comerciale” europene și presupuși teroriști.

Tot in categoria de spionaj se poate incadra si metoda metoda prin care parintii isi pot spiona copilul in timp ce acesta conduce. Oare cum este asa ceva posibil?

Truvolo este, din toate punctele de vedere, un dispozitiv de urmărire pentru autoturisme. Cu misiunea declarata de a face sofatul mai sigur si mai inteligent, compania vinde un dispozitiv care se conectează la computerul de bord al masinii pentru a trimite alerte atunci când autovehiculul depășește o anumită viteză, atunci când cei dragi ajung la destinație și actualizări asupra performanței mașinii, cu orice potențiale probleme. Cu alte cuvinte, acesta va permite părinților sa-si spioneze copiii și să-i pedepsească atunci când merg prea repede. Dar noi ne gandim, in Romania de astazi, acum dupa criza si in asteptarea altui “moment glorios” in economie si nivel de trai, cati dintre parinti si-ar permite un asemenea dispozitiv si oare cati il vor gasi folositor? Orice parinte isi doreste ca cel mic sa fie cat mai in siguranta.

Este oare o solutie sa ne pedepsim copiii pe baza unei aplicatii? Si apoi la cat de familiarizati sunt copiii cu tehnologia, vor ajunge sa hackuiasca dispozitivul si sa-si pacaleasca parintii ca circula cu viteza legala, in deplina siguranta, in timp ce ei dau cateva liniute.

Daca am inceput acest aricol cu o tastatura il vom incheia cu…alta. De fapt cu o aplicatie excelenta de tastare de mesaje, mailuri etc. Despre Swiftkey si extraordinarele sale facilitati gasiti mai multe finalul video-ului aferent acestui articol.

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button