MORE

4K a capatat specificatii oficiale: Ultra HD Premium

De cativa ani de zile tot apar pe piata monitoare si televizoare 4K, insa pana acum nu prea a existant un standard care sa impuna exact ce inseamna 4K, motiv pentru care a fost formata UHD Alliance, o entitate care sa stabileasca specificatiile tehnice necesare pentru ca ceva sa fie desemnat ca fiind cu adevarat Ultra HD.

Specificatiile nu  se refera doar la hardware, ci si la continut, indicant in ce stari va trebui sa fie un produs media prin toate stagiile sale de dezvoltare, de la sursa pana la difuzare.

Dar pe partea de hardware, pentru ca ceva ca un televizor sa fie clasificat ca Ultra HD Premium, trebuie sa aiba suport cel putin pentru rezolutia de 3840×2160, 4K-ul traditional.

Si asta nu va fi suficient. Panoul acelui dispozitiv trebuie sa suporte o adancime de culoare de 10 biti, si trebuie sa respecte anumite spectre de culoare si raze de contrast. Acest nou standard include specificatii mult mai stricte pentru ecranele care urmeaza sa fie folosite pentru productia video si fotografica.

Standardele pentru Ultra HD vor fi implementate in curand de producatorii de televizoare si monitoare, printre primele care sa anunte produse cu suport pentru acest 4K  fiind Samsung.

[The Register]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button