MORE

451: Codul care de eroare care prevesteste cenzura.

De obicei, cand accesati un site care nu functioneaza, din diverse motive, primit un cod clasic de eroare 404. Acest cod a devenit o parte din cultura contemporana, fiind mult mai celebru ca fratele sau, 403, care apare cand accesul va este interzis la ceva. Asta de obicei se intampla cand vreti sa intrati pe unde nu aveti voie, cum ar fi un site sub construire sau unul privat. Dar niciodata nu stii cand ajungi tu unde nu trebuie, sau cand ajungi unde trebuie, dar altii nu vor sa fii acolo. Aici vine codul 451.

Codul 451 este un nou standard pentru HTTP menit sa dezvaluie cand incerci sa accesezi un site care a fost cenzurat. Daca sunt motive de ordin legal pentru care nu poti intra pe un site, fie pentru ca o corporatie a decis sa zdrobeasca orice forma de critica, ori pentru ca un guvern a decis sa zdrobeasca… in general, in loc de 404, in loc de 403, in loc de o duba neagra parcand in fata blocului… pe langa o duba neagra parcand in fata blocului va aparea si codul de eroare 451.

Si da, codul este o referinta la Fahrenheit 451, temperatura la care hartia arde in romanul omonim scris de Ray Bradbury, despre un viitor distopic in care cartile sunt interzise si incendiate.

Desigur, guvernele ar putea pur si simplu sa blocheze codul 451, in efect eliminand orice efect ar putea avea pentru marirea transparentei. Dar este macar un pas in directia buna.

[Engadget]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button