TECHTech&ITTelefoane

3D Touch pentru iPhone e pe punctul de a fi desființat

Au existat zvonuri pentru o vreme că iPhone 11 nu va include un ecran tactil sensibil la presiune 3D. iOS 13 cu siguranță susține această direcție, deoarece gesturile 3D Touch din iOS 13 sunt practic inexistente.

Vestea bună este că funcțiile oferite de 3D Touch, cum ar fi acțiunile rapide Peek și Pop sau Home Screen, sunt acum disponibile prin gesturi de lungă presare. Vestea proastă este că proprietarii telefoanelor 3D Touch, adică toate iPhone-urile de la iPhone 6, în afară de SE și XR, pierd funcțiile existente în versiunile anterioare ale sistemului de operare.

Apple a standardizat un nou gest de presare lungă pentru acțiunile contextuale din iOS 13. Acest gest este disponibil pe toate iPhone-urile, iPad-urile și iPod touch de generația a șaptea. Este similar cu gestul Haptic Touch utilizat de iPhone XR pe iOS 12.

Puteți accesa o nouă interfață de previzualizare cu o apăsare lungă, înlocuitorul lui 3D Touch Peek. De exemplu, apăsarea lungă a unui link în Safari afișează acum o previzualizare într-o fereastră mică a destinației link-ului cu diferite acțiuni mai jos. Dacă sunteți pe iPad, apăsarea lungă activează și interacțiunile Drag and Drop. Dacă vizionarea este vizibilă, puteți continua să trageți pentru a anula previzualizarea și a continua cu drag-and-drop.

Toate dispozitivele pot accesa comenzile rapide de acțiune rapidă din ecranul de pornire prin apăsarea lungă pe o pictogramă a aplicației: apăsați lung o pictogramă și eliberați-o atunci când simțiți vibrația pentru a le arăta.

Dezavantajul comportamentului lui iOS 13 este că avantajele 3D Touch sunt, în esență, abandonate. Nu mai puteți apăsa ferm pe pictograma unei aplicații și să selectați o acțiune rapidă într-o singură acțiune fără a vă elibera degetul de pe ecran.

Previzualizările notificărilor funcționează acum pe fiecare dispozitiv ca pe iPhone XR: trebuie să apăsați în jos și apoi să eliberați pentru afișarea previzualizării. 3D Touch a activat aceste acțiuni pentru a fi mai rapid și pentru a fi mai simplu de executat. iOS 13 elimină această viteză și confort.

Singurul loc în care apare încă sensibilitatea la presiune a ecranului 3D Touch se află pe butoanele Torch și Camera disponibile pe ecranul de blocare a iPhone-ului și activarea modului trackpad de pe tastatura sistemului (pe dispozitive Touch non-3D, trebuie să apăsați lung pe bara de spațiu pentru a activa acest mod). În orice altă parte, interacțiunile echivalente cu tehnologia 3D Touch sunt mai lente și nu la fel de elegante ca și acestea.

E o sabie cu două tăișuri. Acum, pentru prima dată, există consistență între iPhone și iPad, iar modelele mai ieftine de iPhone, cum ar fi iPhone SE și iPhone XR, pot folosi acum funcții de care nu beneficiau până în prezent. Acestea fiind spuse, există o regresie clară în fluiditatea și funcționalitatea modelelor de iPhone cu 3D Touch.

Apple, în mod clar, a pus baza în iOS 13 pentru un viitor iPhone din acest an, care nu va avea un ecran sensibil la presiune.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button