MORE

Lentila de la FlatCamera este la fel de subtire precum cardul de credit

Timp de ani de zile producatorii de aparatura foto si video au incercat sa gaseasca echilibrul perfect intre o rezolutie buna si confortul portofelului tau. De-a lungul timpului, camerele au fost mai mici sau mai mari, insa niciodata nu s-a ajuns la un compromis benefic pentru ambele parti. Cu toate acestea, FlatCamera este gata sa fie pe placul tuturor!

Cercetatorii de la Rice University, Richard Baraniuk si Ashok Veeraraghavan au creat un senzor digital cu o suprafata sensibila la lumina alcatuita din cuart foarte subtire si crom. Acest model este folosit efectiv ca o lentila, permitand patrunderea diferitelor canale de lumina intr-un fel in care senzorul poate citi si apoi reconstrui o fotografie.

Cei doi ingineri au facut o comparatie intre aceasta tehnologie de ultima generatie si vechea camera. Acestia au ajuns la concluzia conform careia, imaginea creata pe senzor poate fi privita ca o suprapunere de imagini,

Imaginile realizate cu FlatCamera nu vor inlocui niciodata cu fotografiile traditionale facute cu un aparat obisnuit, desi flexibilitatea sistemului este adevarata putere. Dupa ce senzorul primeste datele brute, le va trimite catre un computer, iar de aici imaginea poate fi folosita.

FlatCamera impresioneaza si prin dimensiunile ei extrem de mici. Grosimea lentilei este cat a unui card de credit iar marimea cat o moneda. Se poate strecura cu usurinta in buzunar sau chiar poate fi fixata in tapetul dintr-o camera pentru a supraveghea activitatea.

Deocamdata, rezolutia este de 512 x 512, insa aceasta se va imbunatati pe masura ce dezvoltarea este completa. Daca lucrurile continua sa avanseze atat de repede din punct de vedere tehnologic, posibilitatile vor deveni nelimitate. Ceea ce este de-a dreptul uimitor, este faptul ca FlatCamera nu este cel mai mic aparat foto realizat vreodata.

[FLATCAMERA]

Articole asemanatoare

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button