360 TB stocati pe un disc
Din moment ce DVD-urile nu mai sunt la fel de populare ca pe vremuri pentru stocarea de date, iar solutiile de stocare magnetice tind sa nu ofere tocmai chiar atat de multa siguranta pe termen lung, ce ar fi daca ne-am apuca sa stocam lucruri in discuri de cristal care pot functiona si cand Soarele a murit?
Asta s-au intrebat cativa savanti de la Centru de Cercetari Optice din cadrul Universitatii din Southampton. Acestia au realizat un disc de cristal capabil sa mentina datele codate in el intregi pentru cateva miliarde de ani. Aproximativ 13 miliarde de ani… adica aproape cat de vechi se estimeaza ca ar fi universul nostru actual. O poate face chiar daca acel cristal este expus la temperaturi de 1000 de grade.
Aceasta minunatie a fost efectuata prin realizarea unui disc in care exista a trei straturi de puncte extrem de mici, la nivel de nanometru, a caror pozitie, orientare si marime sunt folosite pentru a coda informatii. Efectiv, sunt 5 dimensiuni de codare. A nu fi confundate cu 5 dimensiuni in sensul traditional. Scrierea de informatii se face cu ajutorul unui laser capabil sa proiecteze fascicule timp de o femtosecunda. O durata atat de mica incat incepi sa te intrebi cum reusesc sa o masoare in primul rand.
Capacitatea acestui disc este de 360 TB, iar tehnologia chiar s-ar putea imbunatati pe parcursul timpului. La urma urmei, varianta initiala a procedeului acesta de stocare permitea pastrarea a doar 300KB de date, si asta era in 2013.
Asa ca cel putin puteti sta linistiti stiind ca atunci cand civilizatia noastra va fi distrusa, dupa ce soarele va muri, dupa ce praful stelar a format o noua planeta cu creaturi care vor deveni suficient de avansate cat sa exploreze spatiul, vor gasi o capsula cu discuri care pastreaza perfect toate clipurile cu pisici de pe Youtube.
[Engadget]