PCȘtiri ITTECH

35 de ani de istorie a plăcilor video, expuși pe un perete la Microsoft

Pentru pasionații de hardware, este întotdeauna un regret atunci când componentele vechi sunt uitate prin magazii și mai ales când ajung în depozitele de deșeuri. Astfel, mai degrabă decât să se despartă de plăcile video care au trecut prin birourile Microsoft în ultimele câteva decenii, echipa Direct3D a companiei le-a expus pe toate pe un perete. „Când faci acest lucru de atâta timp, acumulezi în mod inevitabil o mulțime de plăci video rămase din anii trecuți. Ce să faci cu toate însă? O opțiune ar fi depozitarea lor într-un birou pe undeva. Dar noi ne-am gândit că o soluție mai bună ar fi să transformăm unul dintre holurile noastre într-un muzeu al istoriei plăcilor video”, a declarat Shawn Hargreaves, dezvoltator în cadrul Microsoft.

Potrivit lui Hargreaves, peretele conține 402 de unități de procesare grafică diferite, care acoperă 35 de ani de istorie hardware. Colecția este o combinație de „succese principale, descoperiri influente și, de asemenea, multe plăci video mai obscure”. Unul dintre cele mai vechi exponate este un IBM 1501486 XM, un adaptor grafic pe 8 biți lansat în 1983. Mai ușor de recunoscut este o placă grafică Voodoo lansată în 1996 – câți dintre noi nu își amintesc de ea? – înainte ca Nvidia să achiziționeze 3dfx. Panoul cuprinde, de asemenea, un GeForce 256 (lansat în 1999) și un PowerVR Kyro 1 series 3 (lansat în 2000), printre alte GPU-uri recunoscute dintr-o epocă anterioară.

Din păcate pentru pasionați, fotografiile publicate pe blog de echipa Direct3D au o rezoluție redusă, dar se pare există posibilitatea ca acestea să fie văzute la fața locului pentru cei care pot să facă o vizită studioului.

2dfx Voodoo placa video

placa video ATI 3D Rage Pro

Placa video GeForce 256

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button