3 motive pentru care VPN-ul tau este incet
VPN-ul este un "strat" in plus de securitate pentru tine
In zilele noastre un VPN este ceva care nu ar trebui sa lipseasca de pe nici un PC sau telefon conectat la internet, mai ales ca traim in era „CyberWar” unde furtul de date este la ordinea zilei.
Sunt multi utilizatori care au incercat diverse servicii de VPN, printre care ne numaram si noi, iar vitezele la internet din pacate sufera o scadere majora, in conditiile in care noi avem abonament de 1Gb/s. Am cautat in schimb diverse servicii de tip VPN, pentru a remedia problema vitezei, care era limitata la cativa MB/s si latenta era imensa, astfel am gasit acest site unde puteti citit mai multe review-uri despre serviciile de VPN, iar in lista respectiva pe primul loc se afla NordVPN. Care este scopul unui VPN? In primul rand acesta cripteaza si securizeaza conexiunea la internet, traficul trecand printr-un server secundar.
Practic adauga pasi in plus prin care trec pachetele de date, iar acest aspect are tendinta de a incetini conexiunea, insa mai jos vom prezenta alte trei motive care va pot incetini conexiunea la internet daca folositi un VPN, iar mai multe detalii despre ce este un VPN puteti gasi aici.
Cu cat pachetele de date trebuie sa parcurga distante mai mari pentru a ajunge la VPN si de la VPN la serverul tinta, cu atat vitezele vor fi mai mici iar latentele vor creste. In mord normal un site sau alt tip de server, exemplu unul pentru jocuri, daca acesta se afla in tara respectiva sau un vecinatate, acesta poate fi accesat rapid, iar latenta este intre 1ms si 10-20ms in cel mai rau caz, insa daca distanta din tot acest circuit se mareste, exemplu cateva mii de KM, timpul de raspuns poate ajunge si la 50ms iar viteza la cativa zeci de KB/s. Motiv pentru care este de preferat sa alegeti un serviciu de VPN care are cat mai multe locatii disponibile, cel prezentat mai sus avand 60 de locatii.
Cand va conectati la un server VPN, va este alocata o cantitate predefinita de latime de banda. Unii furnizori de servicii VPN limiteaza latimea de banda pentru utilizatorii, insa altii ofera latimea de banda maxima, care apoi este impartita dinamic catre toti utilizatorii, in functie de nevoia fiecaruia. De exemplu, daca un server are o latime de banda de 1Gb/s si exista 100 de utilizatori simultan pe serverul respectiv, fiecare persoana va primi o viteza maxima de 10Mb/s. Dar daca serverul VPN este echipat cu alocare dinamica, utilizatorul care va naviga doar pe un site, sau care se joaca, va primi mai putina latime de banda in comparatie cu unul care descarca ceva de pe internet.