TECH

Orase inteligente cu Philips: CityTouch

2015, Anul Luminii, gaseste Romania inca in semi-intuneric. Deşi tara noastra este membru al UE, există un număr de aproximativ 100.000 mii de gospodării care nu sunt racordate la energie şi nu beneficiază de iluminat, iar 95 de localitati sunt total neelectrificate. In ciuda acestor cifre, costurile de intretinere si de functionare a iluminatului public in Romania sunt unele dintre cele mai mari din Europa.

Cum ar fi daca pe strada ta luminile ar sti cand sa ramana aprinse sau cand sa lumineze mai usor? Daca s-ar putea verifica online, cu un singur click, cate becuri de pe strada trebuie schimbate?

CityTouch, platforma software pentru iluminat exterior de la Philips, oferă aplicații web simple pentru a gestiona iluminat stradal și analiza datelor de iluminat. CityTouch leagă toti stalpii de iluminat din infrastructura, economiseste bani si energie si are grija de siguranta cetățenilor.

Sistemele de iluminat public de la Philips pot genera economii de energie semnificative, cu până la 70% faţă de iluminatul convenţional şi pot reduce costurile de mentenanţă cu aproximativ 20%.

Un astfel de exemplu de suces este portul din Tenerife. După înlocuirea luminilor cu LED-uri și punerea în aplicare a CityTouch, Autoritatea Portuară a realizat economii de energie de 81%. Autoritatile pot administra acum luminile de pe computer, pot adapta nivelul de lumină si pot citytrimite direct echipajele de reparații acolo unde este nevoie.

 

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Back to top button