MORE

200 Gbps… prin bec! Fara WiFi sau fibra optica, LiFi este viitorul!

Daca vitezele Gigabit oferite de standardul WiFi vi se par mari, ar fi momentul sa va schimbati parerea, pentru ca cercetatorii de la Oxford University au in dezvoltare ceva intersant care depaseste viteza de 100 Gbps si… nu foloseste WiFi sau fibra optica. Echipa de de cercetatori condusa de catre Dominic O’Brien a construit o „baza” prin care PC-urile pot comunica intre ele… folosind lumina, in loc de unde radio! Acest sistem poate ajunge teoretic la o viteza de transfer de 3 Tbps, desi in acest moment, folosind tehnologia IEEE Photonics Technology Letterspaper, viteza depaseste doar un „modest” 100Gbps. Raza de lumina emisa nu se disperseaza ca la un bec obisnuit, aceasta fiind directionata de catre o matrice de cristale lichide, asadar standardul IEEE Spectrum, creaza un fascicul asemanator cu cel al unui proiector. Viteza sistemului depinde foarte mult de campul de vizualizare al receptorului. Pentru a creea un camp larg, cu deschidere de 60°, se pot folosi pana la sase lungimi de unda, in timp ce campul de 36° suporta doar trei lungimi de unda. O configuratie cu sase lungimi de unda poate avea o viteza de transfer de 224Gbps, iar varianta cu trei lungimi de unda are 112Gbps. In momentul de fata distanta maxima dintre emitator si receptor poate fi de doar 3 metri, dar, pe viitor, odata cu avansarea tehnologiei, cu siguranta aceasta distanta va creste. Acest standard se va numi LiFi, iar lumina emisa va fi pe 1550nm.

Tags

Related Articles

2 Comments

  1. Foarte tare.

    Ma intreb cat timp au stat in trafic si cate flashuri au primit de la alti soferi ca sa-si dea seama de aceasta posibilitate ?

  2. Cred ca ar fi bine sa specificati unitatile de masura. In articol va referiti la biti pe secunda si nu byte pe secunda. Nu degeaba doresc sa se specifice acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button
Close
Close