20 milioane de gameri vor trece de la PC la console până în 2022

Într-un nou raport, compania Jon Peddie Research (JPR) a estimat că un total de 20 de milioane de utilizatori de PC ar trece la jocurile de console sau la alte sisteme de jocuri care necesită un televizor până în 2022. O încetinire a legii lui Moore și prețurile ridicate ale plăcilor video poate convinge jucătorii de pe PC-uri să treacă la o consolă de generație următoare sau chiar la un serviciu de streaming de jocuri care nu necesită altceva decât un televizor inteligent și o conexiune la internet suficient de bună.
O încetinire a legii lui Moore înseamnă că nu vă puteți aștepta să vedeți creșteri majore ale performanței jocurilor pe calculator de la un an la altul. Asta înseamnă că avantajele consolelor, precum simplitatea și faptul că sunt mai ușor de utilizat pentru gaming, vor deveni mai importante în lupta acestora împotriva PC-urilor.
Principalele avantaje pe care calculatoarele le-au avut față de console au fost că, în primul rând, pot rula pe specificații superioare și, în al doilea rând, acestea pot fi actualizate cu 2-3 ani mai târziu pentru o îmbunătățire semnificativă a calității graficii. Dacă niciuna dintre aceste două avantaje nu mai rămâne valid, ar putea pune consolele într-o situație de paritate în ceea ce privește performanța jocurilor.
Consolele, pe de altă parte, au avut avantajul de a fi dispozitive de gaming fără probleme, în care apăsați doar un buton și începeți să jucați.
Gamerii de pe PC nu au fost foarte norocoși în ultimii ani. Până la începutul anului trecut, problema principală a fost că plăcile video de nivel superior au fost mult mai costisitoare decât prețurile lor de lansare sau chiar nu puteau fi găsite deloc la vânzare. Vina pentru acest lucru a căzut pe minerii de cryptomonede, care cumpărau fiecare placă chiar și la suprapreț.
Cu toate acestea, chiar și după ce a picat piața cryptomonedelor, iar minatul nu a mai fost la fel de profitabil, gamerii s-au confruntat cu o altă problemă: Nvidia vinde plăcile la prețuri mai ridicate decât cele la care se aștepta majoritatea, asta și pentru că AMD nu a fost o concurență foarte puternică pe acest segment. Lipsa concurenței a dus la creșterea prețurilor calculatoarelor de gaming.
Dacă această situație nu se schimbă în curând, consolele, indiferent dacă vorbim sau nu despre cele de generație viitoare sau despre generația actuală cu prețuri mai mici, ar putea deveni și mai atrăgătoare pentru jucătorii de pe PC.
O nouă formă de „console gaming” ar putea începe, de asemenea, să se concretizeze în streaming pe televizoarele inteligente din 2020, care ar putea fi văzute ca un fel de „consolă cloud„. Jucătorii nu mai trebuie să cumpere platforme scumpe de jocuri sau chiar console de ultimă generație, dacă pot juca jocuri la o calitate similară doar cu televizorul și cu un controller dedicat.
De exemplu, Google a anunțat recent că sistemele sale Stadia vor avea niște specificații destul de impresionante, demne de o consolă next-gen. Principala diferență este că nu veți deține componentele hardware și este posibil să plătiți un abonament lunar pentru a vă juca jocurile preferate (unii jucători PlayStation și Xbox pot plăti deja pentru un abonament lunar, pentru accesul la seturi diferite de caracteristici).
Există șanse ca majoritatea celor care vor face trecerea de la jocuri de PC la jocurile pe console sau în cloud să fie oameni care nu sunt pasionați de construit sisteme high-end și pot considera trecerea ca un „upgrade” indiferent de platforma de jocuri pe care au avut-o înainte.