AutoRSS PaginaDeMedia

14 lucruri pe care le poți găsi pe mașinile Tesla și nu pe alte modele

Mașinile electrice au evoluat considerabil de-a lungul anilor, și fiecare model aduce cu sine fel de fel de trăsături, unele mai utile, altele mai puțin utile. Însă (mai) toată lumea vorbește despre mașinile Tesla, fapt care le atestă popularitatea. Zi de zi, vedem pe Twitter postări mai neortodoxe și meme-uri din partea lui Elon Musk, iar multe dintre acestea promovează indirect produsele scoase la înaintare de către președintele Tesla și SpaceX.

Tot pe social media apar și postări cu experiențele de utilizare ale mașinilor Tesla, cu ale sale multiple caracteristici, așa că cineva s-a gândit să realizeze o compilație cu 14 lucruri pe care le oferă aceste mașini, comparativ cu alte modele ale altor companii. Deci, ce știu ele să facă atât de bine față de restul EV-urilor de pe piață, din moment ce autopilotul și softurile inteligente nu s-au născut nici ieri, nici odată cu prima Tesla?

1. Un singur touchscreen care controlează totul

Odată cu Model 3 și Model Y, bordul mașinilor Tesla a primit un facelift practic și interesant. Tot centrul de operațiuni vine sub forma unui singur ecran tactil, care afișează toate informațiile necesare. Comenzile sunt efectuate tot prin intermediul marelui display: să schimbi vitezele, să parchezi, să cauți indicații de navigare, să pornești aplicații diverse și să-ți deschizi inclusiv torpedo-ul.

Tesla Model 3 bord

2. Full Self-Driving

Ideea de autopilot nu este neapărat una nouă, însă Tesla vrea să se laude cu niște artificii inteligente. Serviciul a fost introdus în 2015, fiind disponibil contra unei sume extra. Era vorba despre viraje automate, menținerea vehiculului pe bandă și respectarea distanței dintre vehicule, frânarea automată și toate cele, câtă vreme șoferul era atent la drum și ținea mâinile pe volan.

Aceste caracteristici au devenit încetul cu încetul parte din acel basic safety system al mașinilor Tesla, dar a fost lansată și o versiune premium, care poate fi accesată pentru suma de 10 mii de dolari. Iar la banii ăștia, Full Self-Driving Mode promite deplasarea hands-free, grație unui sistem care știe să se oprească la semnele de Stop, să respecte automat regulile de trafic și semafoarele, să schimbe automat benzile și să efectueze viraje inclusiv la ieștirea de pe autostrăzi.

Este un sistem complex, care încă se află în stadiul beta și doar o mică parte din totalul utilizatorilor se bucură momentan de Full Self-Driving. Tesla mai are de lucru la acest sistem, iar asta o dovedesc situațiile neprevăzute din trafic și micile erori de recunoaștere ale semnelor.

3.Supercharging

Ca orice „castă” care se respectă, Tesla are propria sa rețea de încărcare, destinată exclusiv posesorilor acestor mașini, iar ideea aceasta începe să fie adoptată și de către alte mărci precum Rivian și Jeep. Cu toate acestea, rețeaua Tesla este momentan cea mai bine dezvoltată. Tehnologia de încărcare rapidă este disponibilă în Statele Unite și în toate celelalte țări în care mașinile Tesla sunt comercializate.

Se estimează că, la nivel global, există 25 de mii de astfel de stații de încărcare. Supercharging-ul asigură o autonomie de aproape 322 de kilometri în 15 minute de încărcare. Opțiunea și-a pierdut caracteristica de „gratis”, astfel încât va trebui să plătești pe minut sau kilowatt prin intermediul unui card de credit introdus în bordul mașinii.

4. Actualizări over-the-air constante

La fel ca la iOS și Android, Tesla-urile beneficiază de update-uri gratuite în format over-the-air. Sistemul mașinii se conectează la WiFi pentru a putea instala diverse actualizări de software care vor oferi diferite funcții noi, dar și rezolvarea eventualelor erori, așa cum s-a întâmplat în cazul unei probleme la sistemul de frânare. Aceasta a fost rezolvată prin intermediul unui astfel de update over-the-air.

5. Acces prin intermediul cartelei

Dacă ai rămas vreodată blocat pe dinafara camerei de hotel pentru nu știai pe ce parte să introduci cartela de acces în fantă, atunci știi despre ce vorbesc. Bine, era mai mult o glumă, dar conceptul se aplică și în cazul mașinilor Tesla.

Cartela respectivă trebuie trecută peste ramă ca să deblochezi mașina, dar ea poate fi detectată și dacă o porți în buzunar, iar dacă te apropii de mașină, aceasta se va debloca automat. În plus, poți debloca mașina și prin intermediul aplicației Tesla instalate pe smartphone.

Tesla Keycard access

6. Sentry mode

Este vorba despre un alt fel de abordare a sistemului de securitate. Unde alte mașini au sisteme de alarmă rudimentare sau nu se obosesc să se dea mari, Tesla-urile o fac în stil mare, adică prin Sentry mode. Dacă cineva stă prea aproape de mașină pentru mai multă vreme, camerele video vor începe să înregistreze, pe display-ul de pe bord va fi afișat un avertisment cu privire la faptul că ești înregistrat video, iar din boxe va începe să răsune muzică clasică. De ce? Habar nu am.

7. Setare pentru animale

Acest Dog mode le permite utilizatorilor să-și lase tovarășii patrupezi în habitaclu fără a le face rău din cauza caniculei și a geamurilor închise câtă vreme mașina este parcată vreme îndelungată. Sistemul activează aerul condiționat, iar display-ul de la bord afișează un mesaj care îi înștiințează pe trecători cu privire la faptul că animalul este în regulă și că stăpânul se va întoarce în scurt timp.

8. Modurile Ludicrous și Plaid

Sunt setările pentru vitezomani, care le permit EV-urilor să ajungă la 1020 de cai-putere și să accelereze de la 0 la 96km/h în 2 secunde, grație modului Plaid, respectiv în 2.5 secunde prin intermediul Ludicrous, ajungând la o viteză maximă de 321 km/h.

9. Filtre de aer pentru habitaclu

Dacă Model S și X sunte echipate cu un sistem HEPA de filtrare a aerului, modul Bioweapon Defense (ce dramatic) se activează automat, protejâdu-i pe cei din interiorul mașinii de particulele nocive din aer, inclusiv noxe, alergeni, praf, fum și patogeni transmiși pe cale aeriană.

Compania a pus la treabă sistemul prin intermediul testelor, iar rezultatele sunt impresionante. Tesla se laudă cu faptul că, în cadrul experimentului, Bioweapon a reușit să reducă nivelul de poluare din bula de test de la 1,000 µg/m la o concentrație suficient de redusă pentru ca cercetătorii să-și poată da jos măștile de gaze.

10. Suport pentru servicii de streaming

Netflix, Hulu, YouTube și toate celelalte sunt disponibile din start pe sistemul de infotainment al vehiculelor. Te poți loga instant pe platforma preferată pentru a te uita la filme și seriale, dar există o condiție. Trebuie să ai mașina parcată, sau măcar să fie staționată la ceva stație de încărcare.

11. Karaoke

Tesla-urile vin cu o aplicație integrată care îți permite să cânți melodiile preferate. Sunt piese populare, ale căror versuri sunt afișate pe display și din moment ce cânți în mașină, aplicația a fost numită Caraoke (ha,ha).

12. Un frunk

Denumirea combină termenii „front” și „trunk”, iar conceptul se referă la spațiul extra de depozitare regăsit în locul unde obișnuia să fie plasat motorul mașinii. Multe mașini electrice se bucură de o astfel de opțiune, dar cei de la Tesla au fost primii cu această idee, introdusă pe Model S.

Compartimentul este foarte încăpător și practic, iar oamenii postează pe social media tot felul de situații în care frunk-ul este pus la treabă. Depozitarea de cabluri de încărcare, de cadouri, chiar și căței.

13.Fart mode

Nu cred că mai trebuie să explic despre ce este vorba… Denumirea oficială este „Emissions Testing Mode”, dar sunetul poate fi setat pentru a fi activat la comandă, chiar și atunci când dai semnal de schimbare a direcției. Ce ne-am face fără astfel de caracteristici esențiale?

14. Easter egg-uri

Elon Musk este cunoscut și pentru surprizele introduse în sistemele de infotainment ale mașinilor Tesla. Sunt cântece de crăciun, avertismente sonore cu vocile din Rick și Morty, Monty Python și multe altele, toate pe lângă glume ascunse peste tot. Dacă sunteți curioși, Wikipedia a alcătuit o listă completă cu toate aceste easter egg-uri.

 

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button