Gaming

Te-ai pierdut intr-o conversatie tech? 13 termeni tech utilizati in industria de gaming si ce inseamna ei

Din moment ce ne aflam intr-un moment in care tehnologia hardware de pe PC parca a reusit sa atinga un nivel suficient de avansat incat sa ai in sfarsit un motiv sa faci upgrade de la un Q6600 din 2007, am decis sa va fim de folos prin intocmirea unui mic ghid de termeni care sunt folositi foarte des in acest moment.API - Application Layer Interface

  • API – Application Programming Interface.

Cand vine vorba de gaming, termenul de API reprezinta o infrastructura intermediara dintre placa video si driver-ul grafic necesara pentru ca jocurile sa aiba cum sa se foloseasca de PC-ul vostru. In momentul actual cele mai populare sunt DirectX 11 si OpenGL pe PC, iar din ce in ce mai des veti vedea DirectX 12 si Vulkan (succesorul lui OpenGL), care ofera acces si mai bun la hardware ca predecesorii lor. Totusi, termenul nu se aplica doar la jocuri. In dezvoltarea de software, un API se refera la orice set de functii ce permit crearea de aplicatii ce acceseaza functionalitatea sau datele unui sistem de operare, aplicatie sau alt fel de serviciu.


ce inseamna Ghosting

  • Ghosting  Ce inseamna Ghosting? Are doua intelesuri in functie de unde este intalnit termenul.

Pentru monitoare, este efectul de imagine fantoma intalnita la ecrane care nu au o viteza suficient de mare incat sa elimine imaginea anterioara inainte de afisarea celei noi. Pentru tastaturi, ghosting inseamna ca atunci cand sunt apasate mai multe taste decat suporta tastatura, unele nu vor avea efect si nu vor fi recunoscute. Chiar daca sunt apasate, PC-ul nu va inregistra nimic, acele taste devenind „fantome”. Acest fenomen se produce din cauza modului in care sunt construite tastaturile, unele butoane folosind aceleasi cai de acces care nu suporta input multiplu.


Glare

  • Glare – Factorul de lucire a suprafetei ecranului unui monitor.

Majoritatea monitoarelor au peste panoul LCD un strat menit sa scada reflexia luminii ambientale. Acel strat este numit Anti-Glare. Unele monitoare au un panou de sticla peste ecran, care il protejeaza si este mai usor de curatat, dar reflecta foarte multa lumina care poate fi deranjanta.


DPI

  • DPI – Dots Per Inch.

Este unitatea de masura care indica viteza unui mouse, exprimata in numarul de pozitii individuale pe care le poate inregistra intr-o miscare de un inch. Mai este cunoscuta si ca CPI, Counts Per Inch. A nu fi confundata cu DPI-ul de la imprimante sau monitoare, care exprima densitatea pixelilor.


EMA

  • EMA – Explicit Multi Adapter. Succesorul lui SLI si Crossfire.

O solutie care permite legarea prin software a mai multor placi video in acelasi PC, indiferent daca acestea sunt de acelasi tip sau produse de aceeasi companie. Puteti combina prin EMA un GeForce GTX 970 cu un Radeon R9 290 sau un GeForce Titan cu un Radeon 7750. Desigur, daca nu au performanta aproximativa, nu veti avea cine stie ce avantaje in jocuri, ci poate chiar dezavantaje. Aceasta problema poate fi insa rezolvata prin folosirea unei placi video la redarea doar anumitor efecte.


IOPS

  • IOPS – Input/Output Per Second. Numarul de operatiuni pe secunda pe care le executa un mediu de stocare, ca un SSD sau un HDD.

Este folosit alaturi de viteza traditionala, masurata aproape in MB/s pentru a descrie performanta, de obicei a unui SSD, in operatiuni de scriere/citire non-secventiala. O cifra mare devine extrem de importanta in momentul in care se lucreaza cu multe fisiere mici sau multe operatiuni – precum in domeniul serverelor.


Refresh Rate

  • Framerate sau FPS – Numarul de cadre pe secunda al unui joc (frames per second).

Mai este prescurtat f/s sau c/s sau… pentru cei care insista sa creeze confuzie, FPS. 30 este minimul pentru ca un joc sa para fluid, 60 ofera o imagine mai lina si control mai bun, iar 90 de cadre pe secunda este cam minimul pentru VR.


Frame Pacing

  • Frame Pacing – Distributia cadrelor in secunda in care sunt afisate.

Descrie cum sunt impartite cadrele pe secunda, indicat fiind ca acele cadre sa fie pe cat mai echidistante cu putinta, nu 59 in primele 10 milisecunde, iar ultimul cadru in celelalte 90 de milisecunde.


lift off

  • Lift-off – Distanta de la suprafata la care un mouse inca mai inregistreaza miscare.

Majoritatea mousilor vor inceta sa functioneze dupa 2 centimetri. Un mouse de gaming are o distanta in general mai mica, de aproape 1 centimetru. In asa fel, poti ridica si misca mouse-ul cu o mai mare usurinta, fara ca tinta sa se schimbe, in cazul in care trebuie sa faci miscari foarte mari sau sa il repozitionezi.


Mvn

  • NVMe – NVM Express sau Non-Volatile Memory Host Controller Interface Specification.

Un nou standard de conectare a unui SSD la un PC, prin intermediul unui conector integrat direct in placa de baza. Acesta se poate conecta fie la SATA, fie direct la PCI-Express, in functie de capabilitatile SSD-ului.


Polling Rate

  • Polling Rate – Exprimata in Hertzi reprezinta de cate ori pe secunda un mouse sau o tastatura raporteaza starea sa catre PC.

Cu cat mai mare, cu atat mai bine, desi, de la 1000 Hz deja nu prea vezi multe avantaje, decat daca esti The Flash. Pentru tastaturi, un port PS/2 nu are un polling rate, deoarece fiecare apasare a unei taste automat este inregistrata de PC ca o comanda directa.


FPS

  • Refresh Rate  Rata de improspatoare a ecranului. Este exprimata in Hertzi si descrie de cate ori pe secunda se schimba imaginea de pe monitor.

In general este stabila, adesea la 60Hz. A nu fi confundata cu Framerate, care este ceea ce PC-ul calculeaza. Framerate si Refresh Rate adesea nu se potrivesc, ducand la imagini care nu sunt desenate complet de la un cadru la altul. Pentru adresarea problemei au fost dezvoltate tehnologii precum V-Sync, care limiteaza numarul de cadre pe secunda la valoarea referesh rate-ului. Alternativ, G-Sync si FreeSync sincronizeaza Refresh Rate-ul in functie de Framerate.


Screen Door

  • Screen Door – Fenomen de vedere a imaginii ca printr-o plasa de tantari.

Este intalnit in mare parte la ochelarii de VR, din cauza densitatii prea scazute a pixelilor de pe ecran. Pe masura ce se dezvolta ecrane mai performante, cu un DPI (nu cel de la mouse) mai mare, aceste fenomen va disparea. Momentan inca este sesizabil.

 

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button