MORE

10 ani de inchisoare pentru piraterie

Din categoria „Daca traim deja intr-o distopie Cyberpunk, unde imi sunt deck-ul Renraku si katana”, Marea Britanie considera in acest moment o idee care a fost aproape unanim recunoscuta ca fiind groaznica. Cea de a impune o sentinta cu 10 ani de inchisoare pentru incalcarea dreptului de copyright. In alte cuvinte, 10 ani la mititica pentru ca ai piratat ceva.

Guvernul Marii Britanii a primit o serie de recomandari din partea mai multor entitati, cu privire la implementarea unei astfel de legi. Dintre acestea, cam 1000 au fost impotriva sa, iar 20 dintre ele, venite din sectorul de afaceri, erau pentru implementarea sa. Aproape de parca aceasta idee a venit de la aceleasi companii care au decis ca extinderea la nesfarsit a unui copyright a fost o idee buna pentru dezvoltarea rasei umane. La urma urmei, Disney a trebuit sa plateasca miliarde de dolari urmasilor Fratilor Grimm… ah, nu, nu a trebuit.

Pe langa o sentinta ridicola, legislatia nici nu include obligatia de a dovedi ca persoana care a incalcat dreptul de copyright a facut vreun fel de paguba sau macar a intentionat sa faca asta. Astfel, acele incidente de acum cativa ani cand bunicute erau amenintate de MPAA si RIAA  cu „amenzi” de sute de mii de dolari pentru ca un nepot a descarcat o melodie cand era in vizita, ar putea fi insotite de un deceniu la inchisoare.

Pentru a ne amuza mai mult, sa vedem ce crime din Marea Britanie nu aduc o sentinta de 10 ani de zile:

  • Incendierea – doar 2 ani
  • Atacarea si vatamarea corporala a unei persoane din intoleranta religioasa – tot 2 ani
  • Fraudarea sistemului de asistenta sociala – 7 ani
  • Asalt sexual – 7 ani
  • Mita – 8 ani

Astfel, daca in Marea Britanie ai frauda statul si platitorii de taxe, iar apoi ai mitui pe cine trebuie… nu, nu ai face 10 ani de inchisoare, pentru ca ai mituit pe cine trebuie asa ca scapi. In schimb, daca ai piratat ceva, ti-au pregatit un loc la ei in celula.

Cu putin noroc (pentru cei care se tem ca Disney va cumpara drepturi exclusive asupra basmelor pe care le tot mulge de ani de zile si va interzice folosirea lor fara licenta) aceasta legislatie nu va intra in efect.

[Ars Technica]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

5 comentarii

  1. Da, ai mare grija, du-te si cumpara-ti windows original cat mai curand sau treci pe linux

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button